1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu kunstnik tõmbab lillemotiivides silopallidega tähelepanu meestehaigustele
Tartu kunstnik tõmbab lillemotiivides silopallidega tähelepanu meestehaigustele

Tartu kunstnik tõmbab lillemotiivides silopallidega tähelepanu meestehaigustele

Tartu kunstniku Stina Leegi ja põllumajandusettevõtte Baltic Agro koostöös valmisid pilkupüüdvate lillemotiividega kaunistatud silopallid, mis paigutatakse Tartu ümbrusesse teede äärde ning mille eesmärk on tõmmata tähelepanu meestehaiguste ennetamisele.

Lillemotiivide poolest tuntud kunstnik Stina Leek kasutas lõuendina helesinisesse kilesse pakendatud silopalle, mille eesmärk on juhtida tähelepanu eesnäärmevähi ennetamise võimalikkusele. Helesiniste pallide kampaaniat on Baltic Agro läbi viinud juba kaks aastat ning kui eelmisel aastal kleebiti osadele pallidele meestehaiguste ennetamise sümboolikana vuntsid, siis seekord kaunistati pallid veelgi silmatorkavamalt.

„Selleks, et sõnum Eesti meestel meeles oleks, näeb lilledega silopalle Tartu ringtee ääres. Sinised silopallid tuletavad meelde, et kui õigel ajal arsti juurde kontrolli jõuda, siis varajases staadiumis avastastud eesnäärmevähki on võimalik edukalt ravida,“ ütles Baltic Agro tootejuht Tiina Meikar.

„Suur tänu kõikidele kampaanias osalenud põllumeestele, kes helesinise silopallikile kasuks otsustasid ning seeläbi Eestimaa põllud ja helesinise sõnumi nähtavaks muutsid,“ lisas Meikar.

Meikari sõnul täitis hea tagasiside saanud kampaania tänavu oma eesmärgi ning Tartu Ülikooli Kliinikumi mobiilne meestearsti kabinet sai sel aastal võrreldes eelmisega veelgi rohkem vastuvõtte teha ja käia erinevates maapiirkondades.

„Siniste silopallide toel käivitatud mobiilse kabineti vastuvõtud jätkuvad praegugi ning järgmine vastuvõtt toimub Paides 9.-10. novembrini. Haiguse riskirühma kuuluvad mehed, kelle suguvõsas on haigus varem esinenud, samuti soodustab eesnäärmevähi teket loomse rasva ja liharikas toit,“ rääkis Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku meestearst Margus Punab.“ Soovitan riskirühma kuuluvatel meestel kindlasti kabinetti külastada ja lasta endale uuring teha.“

Koostöös silopallikile tootja Trioplasti, Eesti põllumeeste ja Tartu Ülikooli Kliinikumiga viis Baltic Agro Eestis meestehaiguste kampaaniat läbi juba teist aastat järjest. Iga silopallikile rulli müügist annetavad kõik osapooled ehk põllumees, Baltic Agro ja Trioplast kampaaniasse ühe euro, et mobiilne meestekabinet ja uuringuvõimalus jõuaks riskirühma kuuluvate meesteni võimalikult lähedale.

Eesnäärmevähk on terves Euroopas kõige levinum kasvaja meestel, igal aastal avastatakse Euroopas üle 400 000 uue haigusjuhu. Eestis leitakse aastas keskeltläbi 1000 uut juhtu. Eesnäärmevähki suremuse osas on Eesti Euroopas esirinnas.

Head Uudised GoodNews