1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tartu lasteaiad ennetavad toidu raiskamist
Tartu lasteaiad ennetavad toidu raiskamist

Tartu lasteaiad ennetavad toidu raiskamist

Tartu linn osaleb Eesti Rohelise Liikumise projektis „CLIKIS-Network – kliimasõbralikud kooliköögid”, mille eesmärgiks on näidata, kuidas lasteaia- ja kooliköökides on võimalik keskkonnamõju vähendada, pakkudes seejuures tervislikku, lapsesõbralikku, kvaliteetset ja taskukohast toitu.

Projekti eestvedaja Marilin Eessalu sõnul on hea meel näha, kuidas lasteaiad näitavad üles initsiatiivi selle olulise probleemiga tegelemisel ja kasutavad toidu raiskamise ennetamiseks erinevaid häid praktikaid. Tartu linnast on projektiga liitunud Tartu Descartes’i Kool ja lasteaed Pääsupesa.

Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond küsis koostöös projekti eestvedajatega Tervist Edendavate Lasteaedade võrgustiku lasteaedadelt tagasisidet, kuidas välditakse toidu raiskamist. Pääsupesa näiteks tükeldab toidukorrast üle jäänud leiva ning puu- ja köögiviljad mõnusateks üheampsukuubikuteks. Lapsed söövad rõõmuga väiksemaid palasid ka päeva jooksul. Mitmes lasteaias saavad lapsed ise toitu tõsta. Nii õpib laps hindama, kui palju ta jõuab ära süüa. Samas on see ettevalmistus koolisööklas toimetulekuks. Mitmel pool lastakse lastel ise smuutisid, salateid ja muid kergemaid roogi valmistada. Lasteaedade töötajad jälgivad, mida lapsed eelistavad ja milline toit neile ei maitse ning annavad toiduvalmistajale tagasisidet.

Abilinnapea Mihkel Leesi sõnul on kooli- ja lasteaiatoidul oluline roll laste toitumisharjumuste kujundamisel, sealhulgas ka toidu raiskamise vähendamisel. „Tartu linna koolides ja lasteaedades oleme tegelenud nii menüüde tasakaalustamise kui ka mahetooraine suurema kasutamisega toitude valmistamisel. Keskkonnasäästliku mõtteviisi kujundamisel on väga oluline osa ka toidu raiskamise ennetamisel,“ lisas Lees.

Tartu lasteaiad saavad oma kogemusi tutvustada mais teemakohasel veebiseminaril.

Head Uudised GoodNews