1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu Laulupeomuuseumis avatakse näitus tantsupidude ajaloost
Tartu Laulupeomuuseumis avatakse näitus tantsupidude ajaloost

Tartu Laulupeomuuseumis avatakse näitus tantsupidude ajaloost

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHomme kell 15 avatakse Tartu Laulupeomuuseumis (Jaama 14) näitus tantsupidude ajaloost “Tants on rõõm ja elujõud ….” (Ullo Toomi). 80 aastat Eesti tantsupidusid”.

Suur samm tänaste tantsupidude poole astuti 1926. aasta juunis, mil toimus esimene eesti omakultuuri õhtu. Selle toimet harrastusrahvatantsu arengule saab võrrelda esimese laulupeo mõjuga eesti koorikultuurile. Kuigi omakultuuri õhtut ja selle ettevalmistavaid päevi ei ole tänase tantsupidude traditsiooni hulka arvatud, kannavad nad isegi rohkem tantsupeole iseloomulikke tunnuseid kui tänases numeratsioonis esimeseks tantsupeoks nimetatud 1934. aasta I Eesti Mängude tantsu- ja võimlemispidu. Iga järgneva peoga omandas tantsupidu laulupeo kõrval enam võrdväärse kaaslase rolli. Tagasihoidliku nimega rahvakunstiõhtust kasvas 1963. aastaks iseseisev rahvatantsupidu.

2014.aastal möödub I Eesti Mängudest 80 aastat.

Näitus on pühendatud 80.-aastasele Eesti järjepidevale üleriigilistele tantsupidude traditsioonile ja on tinglikult jagatud kolme ajalooperioodi: tantsupeod Eesti Vabariigis (1926 – 1940), ENSV tantsupeod (1947 – 1990) ja taasiseseisvunud Eestis (1994 – k.a.). Lisaks käsitletakse noorte tantsupidusid (algusaasta 1962) ning meie tantsupidude rahvusvahelist mõõdet ja tantspidude paljususe teemat.

Näitus “Tants on rõõm ja elujõud ….” (Ullo Toomi). 80 aastat Eesti tantsupidusid” jääb Tartu Laulupeomuuseumis avatuks 21. novembrini.

Näituse koostaja on tantsupedagoog ja Tallinna Ülikooli õppejõud Angela Arraste, kujundaja Peeter Paasmäe.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Tartu Laulupeomuuseum, Tartu Linnamuuseum, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts, Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA

Head Uudised GoodNews