1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartu linn kuulutas välja ideekonkursi Konrad Mäe mälestusmonumendi rajamiseks
Tartu linn kuulutas välja ideekonkursi Konrad Mäe mälestusmonumendi rajamiseks

Tartu linn kuulutas välja ideekonkursi Konrad Mäe mälestusmonumendi rajamiseks

Ideekonkursiga soovitakse leida parim kunstiline lahendus Eesti tuntuima maalikunstniku Konrad Mäe mälestuse jäädvustamiseks Tartu südalinnas.

Monumenti kavandatakse Raekoja plats 8 hoone lähistele, mis oli kunstniku viimane elukoht, kus ta maalis, elas ja õpetas seitse aastat. Nüüd tegutseb seal temanimelise ateljee maalistuudio. Mälestusmonumendi rajamise algataja ja kaasrahastaja on Mäe nimeline sihtasutus.

„Tartu rikkalikust kunstielust väärib esiletoomist lugematu hulk tegijaid, kelle seas on olulisel kohal ka Konrad Mägi,” ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. “Sobivaimat lahendust tema mälestuse jäädvustamiseks otsime laiemas koostöös sihtasutuse, Eesti Kujurite Ühingu, Pallase ja Tartu kunstimuuseumi esindajatega. Ideevõistlusel osalejatelt oodatakse loomingulist lähenemist, mis väljendab modernistliku kunstniku loomingu pärandit.“

SA Konrad Mägi nõukogu esimehe Enn Kunila sõnul soovitakse monumendi kaudu rääkida mitte ainult inimesest, vaid laiemalt maalikunstist ja selle iseväärtustest. „Konrad Mäe maalikunstis oli oluline ennekõike värv ja seeläbi eriliste hingeliste kogemuste otsimine ja vahendamine. Loodame, et monument aitab esile tõsta just Mäe kunsti erilisust,“ ütles Kunila. Kunila rõhutas, et Mäe looming on aja jooksul muutunud järjest olulisemaks ja viimastel aastatel on tärganud suur huvi tema kunsti vastu ka välisriikides.

Tartu linn on legendaarse pallaslase Mäe (1878-1925) pärandit väärtustades toetanud aastakümneid temanimelise ateljee tegevust, mis remonditi koostöös ettevõtja Enn Kunilaga ja sihtasutusega eelmisel aastal.

Võistlustöid oodatakse hiljemalt 12. maiks Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehituse osakonda, Küüni tn 5, 51004 Tartu (märgusõna „Konrad Mägi“).

Tööde hindamiseks moodustatud žüriisse kuuluvad Enn Kunila, linnaarhitekt Tõnis Arjus, Pallase skulptuuriosakonna juhataja ja Eesti Kujurite Ühingu liige Anne Rudanovski, Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann ja kujuriteühingu esindajana ka skulptor Jana Huul.

Ideevõistluse parimaid töid premeeritakse: 1. koht 7000 eurot, 2. koht 4000 eurot ja 3. koht 3000 eurot.

Head Uudised GoodNews