1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu linna päeval kõlab kaunis ooperimuusika
Tartu linna päeval kõlab kaunis ooperimuusika

Tartu linna päeval kõlab kaunis ooperimuusika

Fotod: Pixabay

29. juunil toimub Tartu linna päev, mille keskmes on kolmandat suve toimuv ooperi- ja klassikalise muusika minifestival „Ooperisümbioos“. Lisaks on Tartu linna päeva ettevõtmiste seas mitmeid kontserte, etendusi, laatu, tänuüritusi, tuure jm. Päev lõpeb meeleoluka galakontserdiga.

Linna päev algab varahommikul Tartu vaskpilliansambli äratuskontsertidega linna peal. Kell 10 pakub linnapea Urmas Klaas traditsiooniliselt hommikukohvi Shakespeare’i kohviku terrassil, keskpäeval tunnustatakse raekoja saalis tublisid tartlasi Tartu medaliga ning tänatakse kaunite kodude loojaid. Pärastlõunal aga toimub linnapea vastuvõtt Tartu kuldsetele pulmapaaridele.

Tartu linna päev toob ooperit sümbioosima ja sellega katsetama kolm teatrit, kus tavaliselt ooperid ei esietendu. Ülesande tutvustada 45 minuti jooksul nelja osatäitjaga üks maailmakuulus ooper, võtsid vastu Eesti Draamateater (lavastaja Uku Uusbergi „Don Giovanni“), Ugala Teater (lavastaja Ott Aardami „Võluflööt“) ja teater Must Kast (lavastaja Lennart Peebu „Madame Butterfly“). Mugavustsoonist välja tuuakse ka kuus ooperisolisti (Maria Listra, Pirjo Jonas, Tuuri Dede, Rasmus Kull, Tamar Nugis ja Simo Breede) ja kuus näitlejat (Luule Komissarov, Laura Kalle, Karmo Nigula, Uku Uusberg, Kaija M. Kalvet, Mihkel Kallaste). Kõiki kolme ooperisümbioosi saab Tartu linna päeval näha kaks korda.

Kõiki kolme ooperisümbioosi saab Tartu linna päeval näha kaks korda.

„Ooperisümbioos 3“ teeb Tartu linna päeval teatrikunstile kummarduse veel ka keskpäevase kontserdiga „Teatrilaulud Pirogovis“, kus muusikalidest ja lavastustest pärinevaid laule esitavad Vanemuise teatri solistid Karmen Puis, Merle Jalakas, Valentina Kremen, Jaan Willem Sibul ning näitleja Veikko Täär. Soliste saadab Tartu Saksikoor Toomas Petersoni juhendamisel. Vanemuise kontserdimajas saab aga nautida Paavo Piigi kontsertetendust „Diiva“, mis põhineb metsosopran Annaliisa Pillaku ülestähendustel muusikamaailmast. Laval on ta ise koos pianist Siim Selisega.

Linna päeva programmis on ka kaks laata. Tartu ja Tartumaa autorid on kohal Küüni tänaval toimuval autorite raamatulaadal oma teoseid müümas ning lugejatega juttu ajamas. Osta saab ilu- ja teaduskirjandust, milles soovi korral Tartu linna päeva raamatulaada tempel ja autori autogramm.

Mitte kaugel raamatulaada telgist saab kiigata hoovi, kuhu tavaliselt ei pääse – Küüni 2 sisehoovis toimub lõbus õuemüük ÕUKA, kus ostjaid ootavad disaini- ja retrokaubad, DJ Ahto Külvet ja suupisted.

Linna päeval pakutakse ka mitmesuguseid tuure. Näiteks toimub linnamuuseumi eestvedamisel ajalooliste kohvikute kirjandusretk, kus tutvustatakse Tartu kesklinna ajalooliste lokaalide minevikku ning loetakse ette tuntud autorite kirjatükke, mis on just neist kohtadest inspireeritud. Kunstiajaloolane Enriko Talvistu tutvustab raekoda, kunstiteadlane Harry Liivrand aga teeb ekskursiooni muusikast ja muusikateatrist Tartus.

Tartu linna päeva lõpetab kell 21 raekoja platsil toimuv galakontsert, kus kõlavad maailmakuulsatest ooperitest pärit tõelised maiuspalad. Kontserdil on kaastegev Tartu Ülikooli sümfooniaorkester ja dirigent Taavi Kull. Galakontserti konfereerib näitleja Raivo E. Tamm koos Tartu linna päeva kunstilise juhi Reigo Tammega.

Vaata rohkem infot SIIT!

Head Uudised GoodNews