1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tartu saab uue energiasäästliku lasteaia
Tartu saab uue energiasäästliku lasteaia

Tartu saab uue energiasäästliku lasteaia

Tartu linn alustab sel suvel uue lasteaia ehitust. Ränilinna linnaosas asuv Helliku lasteaed saab 2024. aasta sügiseks enda kasutusse madala energiatarbimisega keskkonnasäästliku hoone.

Tartu linnavalitsus on välja kuulutanud riigihanke Aardla tn 138 krundile lasteaiahoone ehitamiseks. Helliku lasteaia uus hoone tuleb olemasoleva amortiseerunud lasteaiahoone asemele. 10-rühmalisele lasteaiahoonele parima linnaruumilise ja arhitektuurse lahenduse leidmiseks korraldati eelmisel aastal arhitektuurivõistlus. Žürii valis võitjaks Projektibüroo OÜ / Enska OÜ / EVIKO Inseneribüroo OÜ ühispakkumusena koostatud ideekavandi.

„Helliku lasteaia lapsed saavad enda kasutusse ilusa ja energiasäästliku maja, mis on lisaks atraktiivsele väljanägemisele ka väga lapsesõbraliku ja hubase sisekeskkonnaga. See on Naerumaa kõrval teine liginullenergia hoonena ehitatud lasteaed Tartus. Lisaks keskkonnahoiule tähendavad sellised hooned linna jaoks tunduvalt väiksemaid ülalpidamiskulusid, mis praegust majandusseisu arvestades pole sugugi vähetähtis,“ ütles linnapea Urmas Klaas.

Olemasolev lasteaiahoone lammutatakse ning selle asemele kerkib umbes samas mahus uus hoone. Kahekordse hoone netopind on 2422 ruutmeetrit ning sinna tuleb kaks sõime- ja kaheksa aiarühma. Kokku mahutab maja kuni 224 last.

Lasteaed on projekteeritud  liginullenergia hoonena. Hoone põhikonstruktsioon on projekteeritud sandwich-tüüpi kolmekihilistest paneelidest, viimistluses kasutatakse heledaid toone, aktsendiks on puidust viimistlusmaterjalid koos puitribistikuga. Klaasidena kasutatakse hoone kõikides külgedes päikesekaitseklaasi, akendena 3-kordse klaaspaketiga passiivmaja aknaid. Rühmaruumid on paigutatud üksteisega astmeliselt, luues iga rühma ette oma pesa, mis lisaks sisepääsualale toimib varjualusena vihmase ilma korral, päikesevarjuna kuumal päeval või õuesõppealana. Hoone lamekatusele rajatakse osaliselt haljastus.

Ehitushankele oodatakse pakkumusi kuni 13. juunini. Ehitustöödeks on arvestatud juuli 2023 – mai 2024 ning lasteaia sisustamiseks juuni-august 2024. Esialgsete kavade kohaselt on plaanis uus lasteaed avada septembris 2024.

Hoone ehitust toetatakse 1,062 miljoni euroga Euroopa Liidu struktuurivahendite projektist “Liginullenergiahoone ehitamine”.

Head Uudised GoodNews