1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tants
  4. Tartu toomkiriku varemetes esietendub tantsulavastus “Tähesülem“
Tartu toomkiriku varemetes esietendub tantsulavastus “Tähesülem“

Tartu toomkiriku varemetes esietendub tantsulavastus “Tähesülem“

28. ja 29. juunil on võimalik Tartu toomkiriku varemetes näha spetsiaalselt Tartu linna päeva jaoks loodud lavastust „Tähesülem“.

Lavastaja Heili Lindepuu sõnul on tegemist olnud loominguliselt avardava ja põneva prooviprotsessiga. „Sain just need tantsijad, kellega soovisin koos töötada. Imelised loojad ja tantsijad Raho Aadla, Joonas Tagel, Willem Houck ja Endro Roosimäe toovad igasse proovi killukese enda maailma. Läbi nende mitmetahulise ja põneva kehakasutuse ja loomingulise panuse on lavastus kindlasti kasvanud ja arenenud. Kui sellele lisada müstiline ja imeilus muusika, mille panevad müüride vahel kaikuma 40 naislauljat, siis võib vaid arvata, millise energialaengu osalejad ja vaatajad sealt saada võivad.“

Lavastus viib vaataja rännakule ajatus aeg-ruumis. Lavastus ei jutusta lugu, kuid paneb südame värelema ja mõtted rändama. Armastus on see, mis jääb, selle erinevates vormides. Kaasaegne tants kohtub loitsuva pärandiga, luues sellest maagilise uudsuse, kus oluline on tunne ja kohalolu, emotsioonid, mis lasevad kanda ja aitavad rasketest aegadest edasi. Puhastus, mis paneb mõtisklema ja äratab lootusetulukesed. Kummardus maale ja tähtedele läbi kaasaegsete vormide.

Ebatraditsioonilised algusajad on lavastaja sõnul seotud muusikavalikutega ja vastupidi, annavad võimaluse vaatajatele minna rännakutele päikeseloojanguga või ajal, mil päike alles hakkab üle müüride piiluma ja nende seinu kuldama. Mõlemad kellaajad on nii tantsijatele kui ka lauljatele väljakutse, kuid samas tekitab uus kogemus ka elevuse. Korraldajad innustavad publikut tulema ka hommikusele etendusele, sest kellaaeg on valitud sellisena, et 40-minutise etenduse lõppedes jõuab ka õigeks ajaks tööle minna.

Lavastus valmib Tartu linna päeva ja Iliehi teatri koostöös. Iliehi teater on etenduskunstidemaastikul uus tulija, kuid tegijad on varasemast tuntud teiste truppide ja teatrite juurest. Heili Lindepuu sõnul on aasta tegutsenud organisatsioon seni keskendunud väga erinevate ja menukate koolituste ja meistriklasside korraldamisele. Kevadel esietenduma pidanud Kristjan Rohioja „Plaan X“ jõuab mitme edasilükkamise järel esietenduseni ja tuurini oktoobris. „Tähesülem“ ei jää ka paari etenduskorrani, vaid leiab sügis-talvisel hooajal koha suuremates siseruumides.

Head Uudised GoodNews