1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tartu tunnustab nutikaid energialahendusi
Tartu tunnustab nutikaid energialahendusi

Tartu tunnustab nutikaid energialahendusi

Foto: Hommiku tn 6b

Tartu linnas korraldatud konkursi „Nutikas energialahendus 2012“ võtjateks tunnistati madalenergiamaja Hommiku tn 6b, kortermaja Kaunase pst 19 ja Eesti Maaülikooli Tehnikamaja. 

“Lisaks parimate energialahenduste väljaselgitamisele ja nende kasutusele võtjate tunnustamisele on konkursi oluliseks eesmärgiks juhtida tähelepanu energia aruka kasutamise vajadusele ning tänapäevastele tehnilistele ja tehnoloogilistele võimalustele. Nutikad energia säästmisele suunatud lahendused aitavad üha kallinevate energiahindade tingimustes oluliselt kulusid kokku hoida;” rääkis Tartu abilinnapea Raimond Tamm. Ta lisas, et nutikate energialahenduste konkursse on kavas ka järgnevatel aastatel korradada ning parimaid kogemusi tahetakse laiemalt tutvustada.

Eramutest tunnistati konkursi võitjaks madalenergiamaja Hommiku tn 6b. Hindamiskomisjonile avaldas muljet hoone läbimõeldus ja süsteemne lähenemine energiasäästu saavutamisele. Maja on projekteeritud säästliku hoone  põhimõtteid silmas pidades ning ehituseks on kasutatud ka vastavaid materjale. Hoone kahte korrust kütavad kaks õhk-õhk-tüüpi soojuspumpa ning kasutuses on soojustagastusega passiivmaja ventilatsioonisüsteem. Siseviimistlus on tehtud 2-3 cm paksuselt looduslike viimistlusmaterjalidega.

Kortermajadest peeti parimaks Kaunase pst 19 komplekslahendust. Hoone rekonstrueerimise käigus soojustati seinad, vundament ja katus. Kogu hoone renoveerimisel pandi rõhku kvaliteetsematele ehitusmaterjalidele, mille tulemusena on energiasääst suurem kui teistel sama tüüpi majadel. Vahetati välja aknad ja uksed, rekonstrueeriti kütte- ja elektrisüsteem, soojustati rõdud ning investeeriti uude korteripõhisesse soojatagastusega ventilatsioonilahendusse. 

Eesti Maaülikooli Tehnikamajas F. R. Kreutzwaldi tn 56 on kasutusele võetud mitmed energiat säästvad lahendused. Ruumide temperatuuri reguleeritakse automaatika ning termostaatventiilide abil, mistõttu kulutatakse vähem kaugküttesoojust. Valgustite töö on reguleeritud liikumis- ja valgustatuse andurite abil. Hoones asuv katelseadmete labor on ühendatud hoone küttesüsteemiga ja seal tekkivat soojusenergiat kasutatakse hoone kütmiseks. Kasutusele on võetud ka lifti liikumisel tekkiv energia.

Head Uudised GoodNews