1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tartu Ülikooli loodusmuuseum sai kõige külastajasõbralikuma muuseumi tiitli
Tartu Ülikooli loodusmuuseum sai kõige külastajasõbralikuma muuseumi tiitli

Tartu Ülikooli loodusmuuseum sai kõige külastajasõbralikuma muuseumi tiitli

19. jaanuaril jagati KUMUs taas Muuseumirottide aastaauhindu. EASi turismiarenduskeskuse kõige külastajasõbralikuma muuseumi eriauhinna Rotilõks pälvis Tartu Ülikooli loodusmuuseum.

„Tartu Ülikooli loodusmuuseum pakub põnevaid programme eri vanuses külastajatele ning kolmekordistas uuendatud ekspositsiooniga oma külastajate arvu. Viis aastat oli muuseum uuenduskuuriks suletud, pärast seda on hüppeliselt tõusnud ka õppeprogrammide ja giidiekskursioonide hulk. Samuti tegeldakse seni peamiselt Eesti külastajale orienteeritud muuseumis aktiivselt võõrkeelsete programmide loomisega,“ tutvustas TÜ loodusmuuseumi head tööd EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso. „Oleme viimastel aastatel palju tutvustanud piiri taga Eesti loodust kui külastajamagnetit ja loomulikult teeb head meelt, kui loodusesõpradel on lisaks loodusest saadud elamustele sedavõrd väärt koht, kuhu minna looduse kohta teadmisi ammutama,“ lisas ta.

TÜ loodusmuuseumi puhul tõid turismieksperdid esile muuseumi kaasaegset ja rikkalikku, ent samas õhulist ja külastaja tähelepanu just parasjagu haaravat ekspositsiooni. Väljapanek hõlmab loodust kogu mitmekesisuses, alates universumi loomisloost liblikate-põrnikate ja inimese kujunemiseni. Ligi pääseb nii lapsevankri kui ka ratastooliga, saaliteenindajad pole mitte pelgalt muuseumivalvurid, vaid pädevad ja valmis hakkama vajadusel giidiks ka üksikkülastajale. Spontaansed väliskülastajate kommentaarid portaalis TripAdvisor toovad samuti välja peresõbralikkust ja huvipakkuvust igale vanusele, kombinatsiooni klassikalisest lähenemisest ja modernsetest lahendustest ning ekspositsiooni, kus leidub palju põnevat, üldhuvi pakkuvatest eksponaatidest spetsialistidele vajalikuni välja.

EASi turismiarenduskeskus annab koostöös turismivaldkonna organisatsioonidega külalislahkuse eriauhinda muuseumile, mis on peale kogude komplekteerimise ja teadustöö silma paistnud turismi võtmes. Külalislahkusena käsitletakse tegevust eri sihtgruppidele, muuseumi tegevusega haakuvaid häid lisateenuseid, sõbralikku kliendisuhtlust, eri riikidest pärit välisturistide ladusat teenindamist ning uusi ideid nii ekspositsioonis kui ka sündmustes, mis annavad põhjust muuseumit korduvalt külastada. Sel aastal turismiarenduskeskuse auhind uuenes, kandes nüüd Muuseumirottidest ja turistilõksu mõistest inspireerituna nime Rotilõks. „Hea muuseum on heas mõttes ka turistilõks – meelitab kohale, pakub elamusi, inspireerib vaimustust sotsiaalmeedias jagama ja kutsub tagasi,“ kommenteeris Tarmo Mutso. Uuenenud auhinnale andis kuju karikaturist Urmas Nemvalts.

Kõige külastajasõbralikuma muuseumi eriauhind anti välja seitsmendat korda. Eelmisel aastal oli laureaat Seto Talumuuseum. Varem on selle saanud Eesti Kuns­ti­muu­seum, kahel korral Eesti Me­re­muu­seumi Lennusadam, Eesti Politseimuuseum ja Eesti Vabaõhumuuseum.

Head Uudised GoodNews