1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartus avati EKA varjualune Nurk
Tartus avati EKA varjualune Nurk

Tartus avati EKA varjualune Nurk

Reedel, 30. juulil avasid Eesti Kunstiakadeemia (EKA) arhitektuuriteaduskonna tudengid Tartus Küüni ja Uueturu tänava nurgal puidust varjualuse Nurk. Varjualune on mõeldud avalikuks kasutuseks ning sellel ronides saab leida endale mõtte- ja olemisruumi ning tuletada meelde, mis tunne oli seigelda lapsepõlves maakodu tagaaias.

Nurga lõid EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise esimese kursuse tudengid. Eelmisel talvel koolitöö käigus just Tartu jaoks välja töötatud ideede seast valiti välja projekt Nurk, mis ühiselt valmis ehitati. Nurk jääb linnakodanikele kasutamiseks Tartu kultuuripealinna aasta lõpuni ning ka järgmise paari aasta varjualused kavandatakse just nimelt Tartusse.

Tänavuse varjualuse autor, arhitektuuritudeng Villem Johannes Kai Laimre usub, et uus objekt pakub inimestele avastushetki ja tekitab uudishimu, aktiveerides tänavaruumi. Puidust võre peidab enda sees betoonist tõusvat maastikku, millest üles ronides saab peituda linnamelu eest, piiluda möödujaid või nautida vaateid.

Varjualuse planeerimine ja koos terve kursusega valmis ehitamine on EKA arhitektuuritudengite esimese õppeaasta suurprojekt olnud juba 16 aastat. Tänavune varjualune on esimene, mis kerkis Tartusse.

EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise I kursuse projekteerimise töögrupp: Villem Johannes Kai Laimre (autor), Lukas Laubre, Katriin Maitsalu, Sander Haugas. Ehitamine: Julia Freudenberg, Janely Järv, Robert Kiisler, Miia Laur, Laura Susanna Lätte, Mia Maripuu, Henry Artur Rikk, Ella Mari Roosi, Erik Sammel, Helerin Talpsepp, Triin Vaino, Markus Vernik, Elisabet Võrk. Kursuseprojekti juhendasid Ott Alver ja Alvin Järving arhitektibüroost Arhitekt Must.

Nurk valmis Tartu linna, Eesti Kultuurkapitali, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu, Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja EKA toel.

Varjualuste sarja idee ning kõikide siiani ehitatud objektide kohta saab lähemalt lugeda siit!

Head Uudised GoodNews