1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks näitust
Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks näitust

Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks näitust

Telliskivi Loomelinnaku galeriis avati kaks raamatukunstile pühendatud näitust: Urmas Viigi “Illustratsioonid” ja Sirly Oderi “Õudsed ja armsad illustratsioonid”.

Telliskivi Loomelinnaku galerii teine näitus keskendub kahe omanäolise kunstniku Urmas Viigi ja Sirly Oderi loomingule. Kaks stiililt erinevat näitust avavad raamatu visuaalide mitmekihilise maailma. Galerii kahes hoones on väljas erinevate raamatute ja eriprojektide jaoks loodud visuaalsed lahendused.

Urmas Viigi näitus “Illustratsioonid” avab tunnustatud kunstniku illustratsioonidelaeka ja tutvustab töid, mis valminud aastatel 2009–2018. Viik, kes on tuntud nii graafikuna, illustraatorina kui ka installatsiooni viljeleva loojana, on raamatutele pildikeelt lisanud juba mõnikümmend aastat. “Viik suhtub tekstide illustratsioonidesse semiootilise täpsusega, tuues ridade vahelt nähtavale peidus tähendused ja tasandid. Tema looming on detaili- ja fantaasiarohke, eklektiline ja alati värske,” iseloomustab väljapanekut Telliskivi Loomelinnaku galerii kuraator Bianka Soe.

Viigi näitus “Illustratsioonid” koosneb kuuest seeriast ja eriprojektist: “Jõemehike”, “August Tamme päevaraamat”, “Muhu Inglid”, “Rapunzel”, “Ágnes ja Muundujad”, “Lainele end kingin”.

Urmas Viik on Eesti Kunstnike Liidu liige. Ta oli Eesti Kunstiakadeemia professor ja graafika osakonna juhataja aastatel 2005–2015.

Sirly Oder on noor illustraator, kes on raamatutele pilte loonud viimased neli aastat. Oderi esimesel personaalnäitusel “Õudsed ja armsad illustratsioonid” on väljas kunstniku enda lemmikpildid seitsmest erinevast raamatust. Näha saab teekonda must-valge-halli 50 varjundist säravate värviplahvatusteni.

Sirly töömeetod on süstemaatiline. Tema joonistused valmivad käsitsi akvarelltehnikas. Ühe joonistuse valmimine võib võtta kuni 12 tundi täpset tööd. Joonistada tuleb ettevaatlikult ja läbimõeldult, sest mittedigitaalne meetod välistab ka nupu “kustuta” kasutamise. “Minu kõige suurem soov on tekitada oma piltidega tahtmist raamatusse sukelduda ja seda edasi uurida,” kirjeldab Oder missiooni.

Galeriis on väljas tööd mitmest populaarsest lasteraamatust, nagu „Seitsme maa ja mere taha“, „Eia seiklus Tondikakul“, „Õnnekaare õed ja Vimkavennad“, aga ka Tauno Vahteri täiskasvanutele loodud novellikogust „Pikaajaline kokkusaamine“.

6. detsembril kell 14 toimub näitusel “Õudsed ja armsad illustratsioonid” ringkäik kunstnikuga. Näitus on avatud kuni 15. jaanuarini 2021.

Head Uudised GoodNews