1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Theodor Lutsu filmipäevadel elati kaasa Palamuselt võrsunud filmitähele Ingrid Isotammele
Theodor Lutsu filmipäevadel elati kaasa Palamuselt võrsunud filmitähele Ingrid Isotammele

Theodor Lutsu filmipäevadel elati kaasa Palamuselt võrsunud filmitähele Ingrid Isotammele

Laupäeval ja pühapäeval Palamusel toimunud Theodor Lutsu filmipäevadel linastus esimesena Maria Advjuško debüütmängufilm „Tuliliilia“. Peategelast Piat mängib Palamuselt võrsunud näitlejanna Ingrid Isotamm.

Stsenarist, režissöör ja filmikriitik Jaak Lõhmus ütles, et pärast pikka aega on nüüd Eestis taas oma „naistefilm”, mille lavastajaks ja peaosalise kehastajaks on naine.

Ingrid Isotamm ei saanud teatrirolli mängimise tõttu filmipäevade avamisele tulla, kuid saatis publikule tervituse.

Film „Tuliliilia“ on keerukas lugu 38-aastasest silmaarstist Piast, kellel tervise iseärasuse tõttu peaks lastesaamine välistatud olema. Ometi sünnitab ta filmi lõpus lapse. Jaak Lõhmus pakkus võimaluse soovijatel pärast filmivaatamist arvamust avaldada. Paraku keegi sõna ei võtnud. Pealtvaatajate olek peegeldas aga sügavaid elamusi.

„Arno Tali silmadest filmis „Kevade“ on saanud Eesti filmi üks meeldejäävamaid sümboleid.  Kas võib aga väita, et Ingrid Isotamm Piana tegi senise parima sünnituse Eesti filmis?“ sai küsitud Jaak Lõhmuselt. „Seda peaks küsima vaatajatelt. Mulle meeldis aga Ingrid Isotamme rollitäitmine ja Maria Advjuško režissööritöö. Terve film oli väga sümpaatne ja intelligentne. Samuti väikese huumori ja kiiksuga.“

Filmikriitik Jaak Lõhmus

Jaak Lõhmuse sõnul on Eesti filmiajalugu tugevalt seotud saja-aastase Eesti Vabariigi ajalooga. „Pühapäeval algas filmiprogramm dokumentaalfilmiga „Juured“, kus noorema põlvkonna lavastajad Nora Särak, Aljona Suržikova, Kersti Uibo, Moonika Siimets, Anna Hints ja Heilika Pikkov vaatlevad oma perekonna lugusid. Film on pälvinud paljude arvustajate tunnustuse.

Punkti filmipäevadele pani „Tule tagasi, Lumumba!”, mille lavastaja Aare Tilk on võrsunud Jõgevamaalt Tabiverest, kuid praegu elab Ameerika Ühendriikides.

Kirjanik Oskar Lutsu noorem vend Theodor Luts (14. august 1896 Palamuse – 24. september 1980 Sao Paulo) oli filmioperaator ja režissöör, kes tegeles filmiloomisega Eestis, Soomes ja pärast Teist maailmasõda oma uuel kodumaal Brasiilias. Tema mälestuseks korraldab MTÜ Look eesotsas Arne Tegelmanniga Palamusel filmipäevi 1996. aastast.

Jaan Lukas

Head Uudised GoodNews