1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FILMIMAAILM EI VAATA MÖÖDA UKRAINAS KÄIVAST SÕJAST I Tiit Terik: osalemine Cannes’i filmifestivalil toob Eestile tähelepanu ja uusi koostöösuhteid
FILMIMAAILM EI VAATA MÖÖDA UKRAINAS KÄIVAST SÕJAST I Tiit Terik: osalemine Cannes’i filmifestivalil toob Eestile tähelepanu ja uusi koostöösuhteid

FILMIMAAILM EI VAATA MÖÖDA UKRAINAS KÄIVAST SÕJAST I Tiit Terik: osalemine Cannes’i filmifestivalil toob Eestile tähelepanu ja uusi koostöösuhteid

Kultuuriminister Tiit Terik suundub Prantsusmaale Cannes’i filmifestivalile ja -turule. Alates homsest on kavas kohtumisi filmimaailma juhtidega ning Eesti allkirjastab koos Läti ja Leeduga lepingu Balti riikide ühiseks osalemiseks 2023. aasta Euroopa Filmiturul Berliinis.

„Seekordse Cannes’i festivali atmosfäär on eriline. Festival tõotab tulla seni suurim. Oleme väljunud koroonapiirangutest ja filmirahvas saab taas vabalt kohtuda,“ teatas kultuuriminister Tiit Terik. „Mõistagi ei saa ka filmimaailm mööda vaadata Ukrainas käivast sõjast. Festivalile saabuvad Ukraina juhtivad filmitegijad ning riik on väljas oma paviljoniga, mille ülesseadmisele on õla alla pannud ka Eesti. Meie kohalolu Cannes’is on vältimatult vajalik selleks, et tähelepanu Eesti filmitegijatel püsiks ning sünniks uusi koostöösuhteid,“ lisas Terik.

Reedel sõlmivad Eesti Filmi Instituut ning Läti ja Leedu riiklikud filmikeskused lepingu Berliini rahvusvahelise filmifestivali Berlinalega, et kinnitada Balti riikide ühine osalemine 2023. aastal Euroopa Filmiturul. Berliini filmiturg on üksiti üks suuremaid Euroopas Cannes’i järel. Kavandatav Baltimaade fookus „Baltics In Focus“ annab Eestile võimaluse Berlinale festivalil silma paista ning luua võimalusi kaastootjate leidmiseks, Eesti produtsentide tutvustamiseks ning meie filmide levikuks tänu müügiagentidele, keda Berliini festivalil on alati arvukalt.

Tänavu esitletakse Cannes’i festivali turu programmis kaht Eesti või Eesti osalusel valminud filmi: režissöör Boris Gutsi mängufilm „Minsk“ ning Jaak Kilmi mängufilm „Tagurpidi torn“. Lisaks tutvustatakse Eesti filmitootjat Evelin Pentillät ning Eesti tootjad osalevad produtsentide programmis, kus tutvustatakse filmiprojekte tootjatele ja levitajatele.

Kultuuriminister Terikul on muu hulgas kavas kohtumised näiteks Euroopa Filmi Akadeemia ja Cannes’i filmituru juhtidega ning Euroopa Komisjoni siseturu voliniku Thierry Bretoniga, kes korraldab eraldi koosviibimise Cannes’i saabuvatele kultuuriministritele ja Euroopa Parlamendi liikmetele. Eestist tutvustab end filmimaailmale ka PÖFF, osaledes teist aastat järjest Cannes’i filmituru „Marché du Film“ kutsel esitlusprogrammis „Goes to Cannes“, kus esitletakse sel aastal Ukraina produtsente Ukraina toetamiseks. Peetakse arutelusid filmide ja seriaalide koostootmise teemadel ning minister Terik osaleb festivali traditsioonilisel punase vaiba galal.

  • Cannes’i filmifestival peeti esmakordselt 1946. aastal. See on maailma olulisim ja suurim autorikino festival, kuhu seekord saabub rekordiliselt üle 15 000 delegaadi umbes 170 riigist.
Head Uudised GoodNews