1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Toitlustusettevõtted, kes pakuvad kraanivett, võivad end linnaruumis nähtavaks teha kleepsuga
Toitlustusettevõtted, kes pakuvad kraanivett, võivad end linnaruumis nähtavaks teha kleepsuga

Toitlustusettevõtted, kes pakuvad kraanivett, võivad end linnaruumis nähtavaks teha kleepsuga

Tallinna linn, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ning Tallinna Vesi alustasid kampaaniaga, mis kutsub ühinema keskkonnast hoolivaid toitlustusettevõtteid, kes pakuvad pudelivee asemel kraanivett.

Toitlustusettevõtted, kes pakuvad kraanivett, võivad end linnaruumis nähtavaks teha kleepsuga, mida saab linnavalitsuse teabekeskusest, turismiinfokeskusest või Tallinna strateegiakeskusest. Veebilehel Vesikraanist.ee on võimalik näha algatusega ühinenud toitlustusasutusi. Samuti saavad seal märku anda kliendid kraanivett pakkuvatest toitlustusasutustest ja toitlustusasutused ise algatusega liitumisest teatada.

„Pakkudes pudelivee asemel kraanivett, saab olla kliendisõbralikum ja väljendada oma hoolimist inimeste tervisest ja keskkonnast,“ ütles Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu. „Samuti saab nii vähendada jäätmete tekkimist. Ühe kuupmeetri kraanivee pakkumisega on võimalik hoida ära 2000 plast- või klaaspudeli tootmine, transport ja käitlemine, sest kuupmeetri vee pakendamine võtab nii palju pudeleid. Kui poole liitri kraanivee hind jääb alla ühe sendi, siis ka pudeli kõige odavama joogivee hind ületab seda vähemalt 50-kordselt. Kraanivee eelistamisest pudeliveele võidavad kõik.“

Plastpudel, mis ei jõua ringlusse, laguneb looduses õhuga kokkupuutes 50–80 aastaga ja maa sisse maetuna 500–1000 aastaga, kuna bakterid ei tunnista toiduks plastpudeli põhimaterjali – polüetüleeni. Ühe klaaspudeli ümbertöötlemisel säästetud energia arvel võiks näiteks 100-vatine elektripirn põleda neli tundi või saab keeta kaks-kolm tassi teed.

Vee tarbimine on tervisele kasulik. Vesi on inimese keha peamine koostisosa, moodustades kaks kolmandikku kehamassist, ja on elulise tähtsusega organite funktsioneerimiseks ja termoregulatsiooniks. Organismi veekaod on tavaliselt väikesed, kuid need suurenevad mitme liitrini päevas kuumas ja niiskes keskkonnas. Vedelikupuudus ehk dehüdratatsioon toob kaasa peavalu, nõrkustunde, isu kadumise ja paneb pea ringi käima. Janu korral tuleb alati eelistada tavalist ja lisanditeta joogivett. Vett pakkudes hoolid inimeste tervisest.

Head Uudised GoodNews