1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TORE suvekoolis tähistati Balti keti 30. aastapäeva
TORE suvekoolis tähistati Balti keti 30. aastapäeva

TORE suvekoolis tähistati Balti keti 30. aastapäeva

Balti keti aastapäeva eelõhtul laulsid Noorteühing TORE (Tugiõpilaste Oma Ring Eestis) liikmed isamaalisi laule ja moodustasid Balti keti, et luua ettekujutus 30 aasta tagustest sündmustest.

Üle 20 Eesti kooli noori ja juhendajaid tõi ajas tagasi rändamiseks kokku TORE suvekool, kus üks teemaõhtu oli pühendatud olulistele pöördepunktidele Eesti ajaloos aastatel 1988-1989. Korraldaja ja NÜ TORE juhatuse liikme Epp Priimägi sõnul on paljude suvekoolis osalenud noorte vanemad seisnud Balti ketis ja laulnud taasiseseisvumise ajal eestlaste südametesse istutatud isamaalisi laule. Tänased noored taaselustasid 30 aasta taguseid sündmusi, kasutades tolle ajastu rõivaid, aksessuaare, muusikat ja melu. TORE juhatuse liige Aili Avi oli toonud näiteks kapist välja ema kleidi, millega ema Balti ketis osales. See on kogemine, tajumine, kujutlemine, mis tõukab noori uurima ja huvi tundma ning suhtlema möödunud põlvkonna inimestega. See omakorda suurendab põlvkondadevahelist mõistmist.

Suvekooli meeskonnas osalenud Tallinna Mustamäe gümnaasiumi noore Martin Moistuse meelest on tähtis, et noored teaks, kuidas Eesti taas vabaks sai ja mida kujutas endast kogu maailmas tähelepanu saanud Balti kett: “Eilne õhtu tekitas imelise emotsiooni. Silme ette tulid kõik need nähtud videod ja saated päris Balti ketist.” Sivert Raide Valga põhikoolist lisas, et üheskoos lauldes tekkis tunne, et on uhke olla eestlane ja teada, kuidas võis Eesti vabaks laulmine olla.

Õhtu jooksul sai kuulda ajastuhõngulist kõnet, hüüda tolleaegseid loosungeid, laulda isamaalisi laule. On oluline teada ja tunda oma rahva lugu.

Ajaloos toimunu haakub TORE mõtteviisiga: märgates, hoolides, ühte hoides ja keskendudes heale saame säilitada identiteedi ning ühtlasi kutsuda esile soovitud ja püsivaid positiivseid muutusi ühiskonnas.

Igapäevaselt tegelevad TORE liikmed koolikeskonna parendamisega: nad kannavad ja levitavad inimsõbralikku mõtteviisi heade suhtlusoskuste ja väärtuspõhise tegutsemise kaudu. “Et meil oleks TOREdad koolid, et meil oleks TORE Eesti!” ütleb Priimägi.

Head Uudised GoodNews