1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Trummar Peeter Jõgioja: soovin öösuusatajatele korralikku rada ja head tuju
Trummar Peeter Jõgioja: soovin öösuusatajatele korralikku rada ja head tuju

Trummar Peeter Jõgioja: soovin öösuusatajatele korralikku rada ja head tuju

Peeter JõgiojaTrummimuusika ja tulevärgi kooskõlast rääkides tuleb paljudele kindlasti meelde Peeter Jõgioja nimi. Tunnustatud artisti tule- ja trummišõu lisab atraktiivsust laupäeval, 18. veebruaril Mustvees toimuvale öösuusatamisele. Jõgioja märkis, et vabaõhuürituse melu võimaldab tal etteastet piisavalt efektselt läbi viia. Trummimängu ja spordi võrdlemisel tuli Peeter Jõgiojale kõige enne meelde poks. Mustveesse kogunevatele öösuusatajatele soovib trummar ja tulemeister ennekõike korralikku rada ja head tuju.

Peeter Jõgioja, kui sageli kutseid tule- ja trummišõude läbiviimiseks saate ja kas annate alati tulekuks nõusoleku?

Trummišõul hooaegu pole, seega võivad kiireteks kuudeks kujuneda näiteks jaanuar või veebruar, nagu on juhtunud sel aastal. Nädalapäevadest võib aga nimetada teisipäeva või neljapäeva, kui tavamuusikud “päkka imevad”.

Küllap on igas paigas tule- ja trummišõu mõneti erinev. Millist inspiratsiooni annavad selleks etteasteks Mustvee linn ja öösuusatamine Peipsil?

Iga ürituse läbirääkimised on erinevad ja võtavad teinekord kuid. Üldiselt on pidurdavaks faktoriks pürotehnika sisetingimustes kasutamine. Mustvees on tegemist väliüritusega, mida veidi lihtsam efektsemalt läbi viia.

Peeter Jõgioja 2

Kui palju trummikomplekte Mustveesse kaasa võtate?

Me ei kasuta trummikomplekte. Trummid on minu ehitatud, ainulaadsed maailmas ja mängime neid püsti seistes. Tean, et kõlab veidi ärplevalt, aga nii see lihtsalt on.

Kui tugevasti trummimuusika ja tuli omavahel üldse põimuvad?

Minu sattumine tule- ja pürotehnika juurde oli pigem juhus. Algselt sai ainult pikki trummisoolosid mängitud, kuni ühe ürituse korraldaja (Priit Valkna) süstis mulle pürotehnika kaasamise idee. 2004. aasta Watergate Pärnus oli trummi ja tule sobitamise esimene katse, mis kestab siiani.

Milliseks tegevuseks võib kuluda rohkem energiat, kas suusatamiseks või trummimänguks? 

Küsimus võib esialgu imelik tunduda, aga tegelikult mõõdetakse trummarite

energiat ja löögikiirust džaulides või muus sarnases mõõtühikus teaduslikult juba aastakümneid. Trummarid pigem siiski poksivad kui suusatavad.

Kas olete ka ise harrastanud suusasporti ja mida soovite öösuusatajatele?

“Vene ajal” olid kohustuslikud nii suusatunnid kaks korda nädalas kui ka erinevad võistlused, aga sinna see ka jäi. Öösuusatajatele soovin lund ja heatahtlikku üksteisesse suhtumist rajal.

Lõpetuseks humoristlik küsimus: mis juhtuks, kui lüüa suusakepiga vastu trummi?

Arvestades asjaolu, et olen trumme mänginud kontide, pallide, haamrite (kumm/raud), harjavarte, kingade, golfikeppide, metallist trummipulkade ja muu sellisega, võin kinnitada, et olenevalt löögivahendist trummide kõla veidi erineb.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews