1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. TÜ lektor soovib Marie Curie stipendiumiga aidata kaasa efektiivsele õiguskaitsele
TÜ lektor soovib Marie Curie stipendiumiga aidata kaasa efektiivsele õiguskaitsele

TÜ lektor soovib Marie Curie stipendiumiga aidata kaasa efektiivsele õiguskaitsele

Anneli Soo Foto: Andres Tennus/TÜ
Anneli Soo
Foto: Andres Tennus/TÜ

Tartu ülikooli õigusteaduskonna karistusõiguse lektor Anneli Soo sai rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud Marie Curie stipendiumi, mis viib ta Hollandisse Maastrichti ülikooli uurimustööd tegema. Ta liigub oma uurimustööga suunas, et 2016. aastal rakenduv Euroopa Liidu direktiiv tagaks igale EL-i kodanikule kriminaalmenetluses õiguse efektiivsele kaitsele.

„Minu uurimistöö põhitees on see, et kaitsja asumisega kriminaalmenetlusse, ükskõik, kas kahtlustatav või süüdistatav palkab endale kaitsja või see nimetatakse riigi poolt, ei vabane riik kohustusest tagada isikule õigus efektiivsele kaitsele,“ rääkis Soo.

See tähendab sisuliselt seda, et riigil ehk peamiselt kohtutel on kohustus kontrollida, et kaitsja täidaks menetluses olles oma ülesandeid, mitte ei oleks seal n-ö niisama.

Põhjus, miks Soo Marie Curie stipendiumile kandideeris, oli soov oma uurimistööga süvendatult edasi tegeleda ja teadlasena arendada: „Soovin teadlasena saada rohkem rahvusvahelisi teadmisi ja laiapõhjalisemat kontaktide võrgustikku. Kuna Marie Curie individuaalne stipendium toetabki teadlasi just nende individuaalses arengus, otsustasingi kandideerida.“

Stipendium viib Soo kaheks aastaks Hollandisse Maastrichti ülikooli teadustööd tegema. „Maatsrichti ülikooli õigusteaduskond koondab tervet hulka eksperte nii minu uurimistööga otseselt kui ka kaudselt seotud valdkondades. Oluline on ka võimalus vahetuks koostööks minu sealse juhendaja, professor Taru Spronkeniga, kes on valdkonna üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid eksperte nii Euroopas kui ka väljapool Euroopat.“

Soo kavatseb stipendiumiperioodi jooksul kirjutada mitmeid artikleid sellest, kuidas Euroopa Liidu liikmesriigid plaanivad rakendada 22. oktoobri 2013. aasta direktiivi, mis käsitleb õigust kaitsjale kriminaalmenetluses ja Euroopa vahistamismäärusega seotud menetluses, õigust lasta teavitada vabaduse võtmisest kolmandat isikut ja suhelda vabaduse võtmise ajal kolmandate isikute ja konsulaarasutustega.

„Direktiivi ülevõtmise tähtaeg on 27. november 2016 ja senine Euroopa inimõiguste kohtu praktika näitab, et see osutub nii mõnegi liikmesriigi jaoks parajaks pähkliks,“ ütles Soo.

Tartu ülikooli karistusõiguse lektori stipendiumiprojekti pealkirja akronüüm TOwards EFfective DEfence COunselling ehk EFDECO sümboliseerib soovi, et kunagi oleks kõigile isikutele, kelle suhtes viiakse kriminaalmenetlus läbi Euroopa liikmesriigis, tagatud õigus efektiivsele kaitsele. Selle nimel Anneli Soo oma uurimustööd teebki.

Marie Curie meetmete individuaalsete stipendiumidega toetatakse teadlaste liikuvust Euroopas ja väljaspool seda ning aidatakse maailma tippteadlasi Euroopa Liitu tööle meelitada.

Head Uudised GoodNews