1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. TÜ raamatukogus avatakse Jüri Arraku näitus
TÜ raamatukogus avatakse Jüri Arraku näitus

TÜ raamatukogus avatakse Jüri Arraku näitus

Jüri Arrak TÜ aulas
Foto: Andres Tennus/TÜ

4. septembril kell 16.00 avatakse Tartu ülikooli raamatukogu näituste saalis Jüri Arraku joonistuste, pisigraafika ja eksliibriste näitus. Näituse avamisel osaleb ka kunstnik Jüri Arrak.

Jüri Arrak on silmapaistvamaid meistreid eesti kunstis. Arraku kunstnikukäekirja ja tema stiili tunnevad juba kaugelt ära needki, kes ei pruugi kunsti kuigi palju tunda. Tema looming on ere ja väga isikupärane.

Jüri Arrak ütleb, et joonistada on ta ikka armastanud. Tuntumad on kunstniku suuremad söejoonistused – neist on Tartuski olnud mitu isikunäitust. Pisemates, sageli oma lõbuks valminud töödes on enam intiimsust – need oleks nagu kunstniku päevikulehed tema ideede, mõtete, elamustega.

Jüri Arrak lõpetas kunstiinstituudi Tallinnas 1966. aastal, ERKI-s õppis ta metallehistööd. Ehete loomine oli põnev, ent tarbekunsti võimalused ei pakkunud siiski talle täit rahuldust. Nii tegigi ta kuuekümnendate aastate alguses palju häid, eksliibrisekunsti piire avardavaid avangardseid raamatuviitu, vabagraafika ja maalid tulid veidi hiljem.

Näitusel olevad Jüri Arraku joonistused, pisigraafika ja eksliibrised on pärit Mart Lepa kunstikogust.

Näitus jääb avatuks kuni 28. oktoobrini 2013.

Head Uudised GoodNews