1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tudengite uurimustööd pärjati Ülo Pärnitsa stipendiumiga
Tudengite uurimustööd pärjati Ülo Pärnitsa stipendiumiga

Tudengite uurimustööd pärjati Ülo Pärnitsa stipendiumiga

Ülo Pärnitsa stipendiumifondist anti eile välja stipendiumid kolmele edukamale tänavusel konkursil osalenud tudengitööle, mis käsitlesid Eestis Euroopa värava avamist, andmetest lähtuvaid ärivõimalusi ja nutilinna digiteenuseid.

Stipendiumikonkursi ühe korraldaja Mainor ASi nõukogu esimehe Guido Pärnitsa sõnul sai tänavu stipendiumi taotleda kahes kategoorias: Ülemiste City bakalaureuse- ja magistri lõputööde konkursi stipendium ja Ülemiste City innovatsiooni auhinna konkursi stipendium. “Kõik esitatud tööd olid sel korral praktilised ja tugevad ning et tudengite töödest tulnud järeldused ja soovitused linnaku arendajatele võetakse osaliselt kindlasti arvesse,” kinnitas Guido Pärnits.

Ülemiste City bakalaureuse- ja magistri lõputööde konkursi kategoorias pääses finaalvooru Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) inseneriteaduskonna tudeng Lisanna Remmelkoor, kes esitles oma magistritööd teemal “Euroopa väljak – Euroopa värav Eestisse”. Töö pälvis Mainori nõukogu otsusel 2500-eurose stipendiumi. Tööga loodi reaalne ruumiline visioon ja koostati struktuurplaan Ülemiste Citysse nn Euroopa värava loomiseks.

Remmelkoor lähtus töös nii Tallinna Lennujaama laienemisplaanidest, millega kavatsetakse lennujaama läbilaskvus kahekordistada, kui ka Rail Balticu ja Fin-Est tunneli peatsest rajamisest ettenähtud piirkonda. Kaks suurt ühisterminali oleksid seotud Tallinna Lennujaamaga – Euroopa Värav oleks Eesti külastajatele sobiv sissepääs Tallinnasse ja Eestisse. Töö juhendaja Andrus Kaldalu hinnangul on tehtud töö heaks sisendiks targa linna professuurile ja ka Tallinna linnaplaneerimisameti liikuvusuuringule.

Ülemiste City innovatsiooni auhinna konkursi esimese koha 4000-eurose stipendiumiga pälvis töö “Ülemiste City linnakus kogutavatest andmetest lähtuvad uued ärivõimalused”. Töö koosnes kahest eraldi autori poolt tehtud magistritööst ja oli sisuliselt jätk juba möödunud aastal alguse saanud ning toona samuti stipendiumi pälvinud tudengitööle.

Töö jagunes seega kaheks alamteemaks: “Soojusliku mugavuse analüüs büroohoonete näitel Tallinnas Ülemiste Citys”, mille autoriks on Dagmar Teppe, TalTechi energiatõhususe eriala viimase aasta magistrant; ja “Energiatarbimiste analüüs büroohoonete tüüpkorruste näitel Tallinnas Ülemiste Citys”, autoriks Andrei Engels, samuti TalTechi energiatõhususe eriala viimase aasta magistrant.

Selgus, et inimeste soovid temperatuuride osas ei ole tegelikult hoonete projekteerimisel kasutatud standardväärtusega kooskõlas ning tõstatuski küsimus, et kas lähtuma peaks pigem hoones elavatest ja igapäevaselt toimetavatest inimestest või nn standardväärtustest, mis ei pruugi tegelikult inimestele kõige meelepärasemad olla. Põhimõtteliselt tähendaks suurem rahulolu sisekliimaga seda, et inimesed on rahulolevamad ning tööviljakus on kõrgem – oluline mõttekoht igale ettevõttele ja ärihoone omanikule.

Innovatsiooniauhinna konkursi lõppvooru pääsenud teine esitlus oli TalTechi infotehnoloogia eriala tudengi Alexander Kosenkovi töö teemal “Ülemiste Smart City Digital Services Platform” ehk Ülemiste Nutilinna Digiteenuste Platvorm. Kosenkov tõi oma töös välja tänase päeva selged puudujäägid nutilinnade reaalseks tekkeks ning pakkus välja visiooni Ülemiste Citys nutilinnale omaste teenuste kasutamiseks tehnoloogilise platvormi näol.

Projekti suurem visioon ja potentsiaal on ka mistahes teiste teenuste sisse ehitamine, tuginedes eelmainitud Ülemiste City Digiteenuste Platvormile. Kosenkovi digiteenuste platvormi projekti eest sai autor Mainori nõukogu otsusena 1000-eurose stipendiumi.

Ülo Pärnitsa nimeline stipendiumikonkurss toimus teist korda. Stipendiumi andsid välja Ülemiste City arendajad Mainor Ülemiste ja Technopolis Ülemiste ning Mainor AS, Kristosten OÜ koostöös TalTechi Arengufondiga. Järgmine Ülo Pärnitsa stipendiumifondi konkurss kuulutatakse välja juba käesoleva aasta septembris TalTechi Arengufondi kodulehel.

Head Uudised GoodNews