1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tunnustati Valgamaa vabaühendusi
Tunnustati Valgamaa vabaühendusi

Tunnustati Valgamaa vabaühendusi

Valgamaa MTÜ-de aastaseminaril tunnustati maakonna tublimaid vabaühendusi ja kogukondade eestvedajaid.

Konkursile laekus 16 kandidaati, kellest suurema tunnustuse pälvisid neli: Puka Kogukond kui eluterved eestvedajad, Rasmus Onkel ja KOTUS võrgustik kui võrgu(s)tatud piirkond, Otepää Motoklubi, kes liigub mürinal läbi elu, ja Sooru küla (MTÜ Sooru Arendus) kui väärt kodupaik.

Ülejäänud nominendid:

1. Hummuli Noortekeskus on 2019. aastal silma paistnud mobiilse kinosüsteemi soetusega, mille abil on kaasaegseid filme võimalik tuua ka kõige väiksemasse maanurka.

2. Spordiklubi Karula on eesmärgiks seadnud Karula piirkonna ja kogukonna vaba aja sisustamise aktiivse liikumisega. Spordiklubi rajas 2019. aastal Karula Teeninduskeskuse ruumidesse neljarealise lasketiiru koos siseronimisseinaga. Tegemist on piirkonna täiesti uute harrastustega.

3. MTÜ Taagepera külaselts korraldas laulu- ja tantsupeo raames rahvapidu Valga maakonnas. Selle suure ja uuendusliku LED-ekraanil ühisvaatamise ja laulmise korraldamisega saadi väga hästi hakkama, rääkimata igapäevastest tegevustest, mis küla elus hoidmiseks hädavajalik on.

4. Varjupaikade MTÜ Valga loomade varjupaik teeb tänuväärset tööd hulkuvatele loomade püüdmisel ja vajadusel uute kodude leidmisel. Seal töötavad suure empaatiavõimega inimesed, kes kaasavad tegevusse vabatahtlikena teisi loomade heaolust hoolivaid inimesi. Loomade heaolu parandamiseks korraldavad nad laatadel auhinnamänge.

5. Valga Toidupank abistab puudust kannatavate inimeste ja lasterikaste perekondade toidulaua katmisel, kasutades selleks toidu päästmist ja kogumist. Samuti osaletakse Euroopa Liidu programmi kaudu toiduabi jagamisel. Päästetud toidu ja jagatud toidu kogused on muljetavaldavad: selle aasta jooksul üle 50 tonni!

6. Lüllemäe rahvaõpistu tegevused on maakonnas tuttavad. Erilise au sees peavad nad kunsti ja käsitööga tegelemist ja sellealaseid koolitusi, kuid vaid käelised tegevused ei kirjelda nende koolituste kirjut ampluaad. Nad on tõelised rahva õpetajad.

7. Otepää Aedlinna Seltsingu tegevuse eesmärgiks on Aedlinna inimeste elu-olu jäädvustamine ja kogukonnas elanike kaasahaaramine aktiivsele tegutsemisele. Korraldatud on koduõuelaatu, perepäevi, kevadisi pargikoristamisi ja palju muud põnevat. Seltsing on välja andnud ka piirkonna elu kajastava raamatu.

8. Otepää Naisselts on väärika ajalooga mittetulundusühendus, mille põhiliseks eesmärgiks on olnud heategevus ja enesearendus. Samuti saab seltsi teeneks lugeda emadepäeva ja isadepäeva piduliku tähistamise algatamise Otepää vallas. Nad tegutsevad talveturul, korraldavad Otepää rahvamuusikute ja käsitöömeistrite päeva. Jõulude ajal peetakse meeles Otepää hooldekodu elanikke.

9. MTÜ Dirty South tegeleb ekstreemspordi harrastamise propageerimise ja Valga Skatehalli haldamisega. Valga Skatehall on paljudele noortele muutunud oluliseks vaba aja veetmise kohaks, kus kohtuvad erinevas vanuses, erinevate kultuuridega inimesed, keda kõiki ühendab kirg ekstreemspordi vastu. Rulatajad, BMX-i, tõukeratta ja rulluiskudega sõitjad on kasvanud omamoodi kogukonnaks, kus elatakse kaasa üksteise õnnestumistele ja ebaõnnestumistele ning osavamad aitavad algajaid.

10. Vidrike kogukonnas toimuvad erinevad külaüritused, kuhu on oodatud ka kaugema kandi rahvas. Eelmisel aastal osaleti Eesti aasta küla valimistel. Kogukond algatab piirkonnas uusi omanäolisi koostegemisi: avatud hoovide päev, külaturg, koos kokkamine, maal elamise päev ja ilus koht on puhtaks boonuseks, kus tegutseda.

11. Kuigatsi raamatukogu ja kogukond Kuigatsi külamaja on alati mõnusalt soe ja hubane, kus on korras ruumid ja heatahtlikud eestvedajad, kes sel aastal vahepeal pausi jäänud tegevusi uue hooga käima tõmbavad, olgu selleks siis lihtsalt külarahva kokkusaamised või trennid-huviringid regulaarselt kooskäijatele.

12. Arula küla tähistas sel aastal 600. juubelpidu. Avati küla mälestuskivi, küla auks toimus Tõnis Mäe kontsert Otepää kultuurimajas, võõrustati kõrgkoolide rektoreid. Peeti meeles piirkonnast pärit vabadusvõitlejaid. Otepää piirkonna aasta isagi on Arula mees Juhan Seer. Küla igapäeva kuulub oma raamatu levitamine ja tegevuste kohta blogi pidamine.

Seminar toimus üle-eestilise Ühisnädala raames.

Head Uudised GoodNews