1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tunnustus Eestimaa omavalitsustele! Eestis tähistatakse täna uut riikliku tähtpäeva
Tunnustus Eestimaa omavalitsustele! Eestis tähistatakse täna uut riikliku tähtpäeva

Tunnustus Eestimaa omavalitsustele! Eestis tähistatakse täna uut riikliku tähtpäeva

Täna, 1. oktoobril tähistatakse Eestis esmakordselt omavalitsuspäeva riikliku tähtpäevana, mille eesmärgiks on tunnustada Eestimaa omavalitsusi, nende tegevust ja ajalugu.

Riigikogu liikme Anneli Oti sõnul alahinnatakse meie ühiskonnas omavalitsuste rolli, mis on kandnud tähtsat vastutust Eesti Vabariigi ülesehitamisel. „ Omavalitsused väärivad suuremat tähelepanu, sest on jätnud olulise jälje Eesti riigi loomisele, taastamisele ja arendamisele. Loodetavasti aitab riiklik tähtpäev inimestel rohkem märgata omavalitsuses tegevate ametnike igapäevatööd, mille maht haldusreformijärgselt veelgi suurenes,“ ütles Anneli Ott, lisades, et uute ülesannete tulek on omakorda seadnud uusi väljakutseid, mille teadvustamisest on vaja jõuda probleemide lahendust toovate reaalsete sammudeni.

Endise Võru omavalitusjuhi sõnul on omavalitsuste jaoks keerulised ajad jäänud loodetavasti minevikku ning aasta-aastalt suurenenud tulubaas annab võimaluse järk-järgult suurendada inimeste heaolu. „Kui 2009. aastal kaotati omavalitsustele makstav tulubaas, pidurdas see nende jätkusuutlikku arengut, mõjutades negatiivselt inimeste elu. Tänaseks on valitsus omavalitsuste potentsiaali tunnustanud ning taastatud tulubaas annab võimaluse linnadel ja valdades tegeleda murekohtade järk-järgulise kõrvaldamisega. Näiteks on 2019. aasta riigieelarve kogumaht üle 11 miljardi euro. Sealjuures suureneb kohalike omavalitsuste tulubaas 2,2 miljardi euroni, mida on 86 miljoni võrra rohkem kui tänavusel aastal ning võimaldab kavandada uusi investeeringuid,“ sõnas Anneli Ott.

„Omavalitsuste roll areneb selles suunas, et lisaks tavapäraste teenuste ning infrastruktuuri arendamisele pannakse tervikuna väga palju rõhku kogu piirkonna kujundamisele. Parema elukeskkonna loomiseks panustatakse haridusse ja elamufondi. Lisaks investeeritakse teede korrashoidu ning teistesse inimestele vajalikesse teenustesse,“ lisas Anneli Ott lõpetuseks.

Head Uudised GoodNews