1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. TUNNUSTUS I Noore statistiku preemia pälvis Kadi Kilgi
TUNNUSTUS I Noore statistiku preemia pälvis Kadi Kilgi

TUNNUSTUS I Noore statistiku preemia pälvis Kadi Kilgi

Albert Pulleritsu nimelise noore statistiku preemia saab Kadi Kilgi magistritööga teemal „Hospitaliseerimise riski prognoosimine krooniliste haigustega patsientidel“.

Statistikaamet andis Albert Pulleritsu nimelise noore statistiku preemia välja 12. korda ja tunnustab sellega üht noort üliõpilast, kelle magistri- või bakalaureusetöö rakendab või arendab mõnda statistikameetodit. Sel aastal laekus konkursile kuus tööd.

Kadi Kilgi. Foto: Erakogu

Noore statistiku preemia võitja Kadi Kilgi kaitses oma magistritöö Tartu Ülikooli matemaatika ja statistika instituudis sel aastal ning oma tööga soovis ta leida parima mudeli riskipatsientide hospitaliseerimiste prognoosimiseks, milleks ta kasutas Haigekassa eelmise aasta raviarvete andmeid.

Oma magistritöö teemani jõudis Kilgi tööstusmagistrantuuri programmi kaudu, mille jooksul teeb üliõpilane kolm semestrit magistriõppest koostööd partnerettevõttega ning programmi lõpuks valmib ka magistritöö. „Tööstusmagistrantuuri programmi kandideerides kõnetas mind just Eesti Haigekassa pakutud uurimisteema, mis keskendus välditava hospitaliseerimise riskipatsientide tuvastamisele. Teema kõnetas mind oma praktilisusega ja lisaks tundus põnev masinõppe meetodeid kasutada,“ ütles Kilgi. „Preemia võitmine on suur tunnustus. Olen tänulik ja uhke, et minu tööd on märgatud.“

Žürii hindas Kilgi tööd noore statistiku preemia vääriliseks, kuna autor oli kasutanud ulatuslikku ja kättesaadavat andmestikku ning sobivat, sealhulgas ka võrdlemisi innovatiivset statistika metoodikat. Töö oli tehtud metoodiliselt korralikult ja tulemused loogilised, põhjendatud ja praktilise väärtusega.

Pulleritsu preemia hindamiskomisjoni esimehe, statistikaameti juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul oli Kadi Kilgi kasutanud hospitaliseerimise riski prognoosimisel innovatiivseid masinõppe meetodeid. „Uurimistöö planeerimisel oli ta suurt tähelepanu pööranud andmestiku koostamise etapile, mis näitab, et Kadi tegi töö käigus vajalikul määral selgeks ka meditsiini valdkonna,“ ütles Sõstra. „Tööl oli selge praktiline motivatsioon ja ka tulemused on praktikas kasutatavad patsientide prioriseerimiseks, mis lihtsustab perearstide tööd krooniliste haigustega patsientidega.“

Võidutööle lisaks tõi hindamiskomisjon eraldi välja Karmela Kaasiku magistritöö teemal „Statistikaameti andmebaasi kasutamine rahvastiku teema õppimiseks geograafia kolmandas kooliastmes“, mis populariseerib andmete kasutamist, on hästi rakendatav õppetöös ja seetõttu suure praktilise väärtusega.

Hindamiskomisjoni kuulusid rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit, statistikaameti rahvastiku- ja sotsiaal­statistika osakonna juhataja Anet Müürsoo, statistikaameti kvaliteedijuht Ilona Reiljan, Riigikantselei strateegiadirektori asetäitja ja statistikanõukogu liige Dmitri Burnašev ja žürii esimees, statistikaameti juhtivanalüütik Kaja Sõstra.

  • Võitja tööga saab tutvuda statistikaameti veebilehel. Magistritööd juhendasid Mark Gimbutas ja professor Krista Fischer (PhD).

Head Uudised GoodNews