1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TUNNUSTUS I Põllumajanduskoja Pääsukesemärgi said 22 kodumaisest toorainest valmistatud toodet
TUNNUSTUS I Põllumajanduskoja Pääsukesemärgi said 22 kodumaisest toorainest valmistatud toodet

TUNNUSTUS I Põllumajanduskoja Pääsukesemärgi said 22 kodumaisest toorainest valmistatud toodet

Eile (2. juulil) lõppes Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas tänavune esimene toidutoodete kvaliteedi hindamine. Pääsukesemärgi saamiseks esitasid 13 tootjat hindamisele 24 toodet. Neist 12 ettevõtte 22 toodet said õiguse kanda Pääsukesemärki.

„Hindamisele esitatud tooted paistsid silma kõrge kvaliteediga – enamik tooteid pälvis ekspertidelt viiepallises hindamissüsteemis koondhinde 5. Järelhinnati ka Seilari OÜ Vanaema õunamahla, ka see sai maksimumhinde,“ tutvustas hindamist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Evi Randpere.

Pääsukesemärgi kandmise õiguse said 3 piimatoodet, 8 lihatoodet, 2 kalatoodet, 1 jahutoode, 2 leiba, 2 kooki/pirukat, 2 aedviljatoodet ning 2 alkohoolset jooki.

„Pääsukesemärgi eesmärgiks on esile tõsta kodumaisest toorainest valmistatud kvaliteetseid tooteid, et tarbijatel oleks võimalik poes kergemini teha ostuotsuseid,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Evi Randpere.

Tooteid hindasid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad sõltumatud ekspertkomisjonid. Toodete hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Pääsukesemärk antakse tootele, mis on valmistatud eestimaisest põhitoorainest ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti äriregistrisse kantud ettevõtted, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal. Pääsukesemärk on jätkuvalt Eesti kõige tuntum toidumärgis, mida viimaste uuringute andmetel tunneb juba 93 % vastajatest.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, selle aja jooksul on kvaliteedimärgi saanud tuhandeid tooteid. Pääsukesemärki antakse välja 20 aastat. Lisainfot pääsukesemärgi kohta leiab EPKK kodulehelt.

Pääsukesemärki võivad nüüd kanda:

Farmi Piimatööstus AS

Täispiim 3,8-4,2%

Valio Eesti AS

Alma Piim 2,5%

Alma Täispiim 3,8-4,2%

Saaremaa Lihatööstus OÜ

Külmsuitsu veiseliha 80g

Saare lihaveise guljašš 270g

Saare lihaveise böfstroganov 270g

Saare lihaveise välisfilee lõigud 450g

Linnamäe Lihatööstus AS

Lihaveise sink pipradekooriga 100g

Põdraliha äkis 170g

Hirveliha äkis metsaseentega 170g

Liivimaa Lihasaaduste Wabrik OÜ

Mahe rohumaaveise hakkliha

Vettel OÜ

Õrnas soolas vikerforellifilee viilutatud 500g

Külmsuitsu vikerforellifilee viilutatud 500g

Lõuna Pagarid AS

Kodune rukkileib

RemedyWay OÜ

Mahe toortatra tume jahu

Eesti Pagar AS

Kodukandi koorikleib

Kirsi-kohupiimasaiake võiga

Rukki-mustikakook

Juurviljaait OÜ

Eelkeedetud kodumaine varajane kartul

Eelkeedetud kodumaine varajane kartul tilliga

Peenjoogivabrik Nudist OÜ

Rabarbra Eau de Vie: Rabarberiveini destillaat 40% vol, 350ml

Veinimõisnik OÜ

Erik Menved Pohlavein

Head Uudised GoodNews