1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TUNNUSTUS! Selgus 2015. aasta kõige loomasõbralikum tegu
TUNNUSTUS! Selgus 2015. aasta kõige loomasõbralikum tegu

TUNNUSTUS! Selgus 2015. aasta kõige loomasõbralikum tegu

MaximusEesti Loomakaitse Seltsi poolt korraldatud internetihääletusel valiti 2015. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikku tähelepanu pälvinud teoks väärkoheldud koera Maximuse päästmise politsei ja Varjupaikade MTÜ poolt.

Kõige sõbralikumaks teoks valitud koer Maximuse päästmine algas 15. augustil 2015 kui Pärnu kodutute loomade varjupaik sai väljakutse Lääne politseiprefektuurilt koera aitamiseks, kelle kehale oli terava esemega tekitatud vigastused ning keda oli julmalt pekstud. Raplamaalt leitud koer oli alatoidetud ja nõrk, lisaks oli tal koljuluu murd ja kehal vanad mädanevad haavad ning hulganisti parasiite. Vaatamata raskele seisundile usaldas koer inimesi esimesest hetkest ning talus kannatlikult kõiki protseduure alates haavade puhastamisest kuni valusate süstideni, rääkimata mitmest operatsioonist. Tänu politseinike märkamisele ja kiirele tegutsemisele ning Varjupaikade MTÜ pühendunud hoolele ja ravile taastus Maximus imekombel. Oktoobris leidis Maximus endale hea uue kodu.

Kõige loomasõbralikuma teo kandidaate oli kokku kolm 

1. Kass Vango päästmine Merle Rallmanni algatusel.

2. oktoobril 2015 kuulis loomasõber Merle Rallmann, et eelmisel päeval oli Pärnumaal Rae järve äärse lõkke- ja telkimisplatsi läheduses nähtud kehvas seisus ja alatoitunud valget kassi, kes oli tõenäoliselt inimeste poolt metsa viidud ja sinna hüljatud. Seda kuulnud, läks Merle kiiremas korras paari kaaslasega metsa kassi otsima ja leidiski ta loiult sissesõidutee ääres lamamas. Merle andis kassile konservi, pistis nälginu transpordipuuri ja viis loomakliinikusse ülevaatusele. Kassil tuvastati FIV, suu-, kõrvade- ja soolestikupõletik, täid ja parasiidid, eemaldati ka põletikku tekitavad hambad. Loomale tehti parasiiditõrje ja anti antibiootikume. Mõne aja pärast läks kassi olukord taas väga halvaks ning edasi tuvastati kassil ka kõhuõõnes vesi, väga kõrged maksa- ja neerunäitajad, lisaks palavik 39.7, kehvveresus, neerupuudulikkus ja kasside seenhaigus. Kiisu jäi kliinikusse tilgutite alla, talle tehti veel mitmeid analüüse ja ultraheliuuringuid. Suuri raviarveid aitasid Merlel tänu tema poolt sotsiaalmeedias algatatud annetuskampaaniale tasuda paljud loole kaasa elanud loomasõbrad ja Eesti Loomakaitse Selts. Keskeas isane kassike oli kastreerimata ja kiipimata, nimeks sai ta Vango ja Merle leidis talle juba sama kuu lõpuks hea kodu, kus tema ravi ja taastumine jätkub. Vaata fotosid ja loe lisa SIIT ja SIIT.

2. MTÜ Nurru Ometi loomine ja tegutsemine Kuusalu loomavabriku likvideerimiseks.

MTÜ Nurru Ometi loodi 2015. aasta suvel paarikümne vabatahtliku algatusel edendada Eesti loomapidamiskultuuri ning vähendada seeläbi inimese tegevuse või tegevusetuse tõttu hukkuvate lemmikloomade hulka Eestis. Lühikese tegutsemisaja jooksul on aidatud pea sadat looma, märkimisväärseimana peavad loomasõbrad nende tegutsemist Kuusalu loomavabriku likvideerimiseks. Juuni lõpus jõudis MTÜ Nurru Ometi inimesteni teade Kuusalu vallas tegutsevast koeravabrikust, kus süüdimatult paljundati ja müüdi heausklikele loomasoovijatele tõukoerte pähe haigeid, siseparasiite täis, vedelikupuuduse käes kannatavaid ja alatoidetud kutsikaid. Loomad olid kiibistamata ja vaktsineerimata, kuid see ei takistanud koeravabrikantidel küsida kutsika eest 200 või isegi 300 eurot. Peagi selgus, et õnnetus seisus olid lisaks koertele ka kassid. Kõik tol hetkel seal elanud 22 koera ja 6 kassi päästeti MTÜ Nurru Ometi poolt ja otsiti neile uued kodud. Samal ajal hoitakse tänaseni nn Kuusalu loomavabrikul silma peal, et vältida samasuguse olukorra kordumist. Vaata fotosid, videot ja loe lisa SIIT ning SIIT.

3. Koer Maximuse päästmine politsei ja Varjupaikade MTÜ poolt.

Kass Vango päästmine Merle Rallmanni algatusel sai kokku 229 häält, MTÜ Nurru Ometi loomine ja tegutsemine Kuusalu loomavabriku likvideerimiseks sai kokku 994 häält ning  Koer Maximuse päästmine politsei ja Varjupaikade MTÜ poolt 1079 häält.  Hääletajaid oli kokku 2302.

Head Uudised GoodNews