1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tunnustuse Jõgevamaa Kultuuripärl pälvis lapitöökunstnik Katre Arula
Tunnustuse Jõgevamaa Kultuuripärl pälvis lapitöökunstnik Katre Arula

Tunnustuse Jõgevamaa Kultuuripärl pälvis lapitöökunstnik Katre Arula

Jõgevamaa Kultuuripärl Katre Arulast Foto: Elar Sügiste
Jõgevamaa Kultuuripärl Katre Arulast
Foto: Elar Sügiste

Jõgevamaa kultuuri- ja sporditegijate ning terviseedendajate tänuõhtul kuulutati Eesti Kultuurkapitali, Jõgevamaa Kultuurkapitali ekspertgrupi, Jõgeva maavalitsuse ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu ühise tunnustuse “Jõgevamaa Kultuuripärl ” tänavuseks laureaadiks Põltsamaa käsitöömeister Katre Arula, kes on möödunud aastal ilmunud raamatu “Ajatud lapitööd” autor ja Põltsamaa lossihoovis asuva käsiteokoja üks eestvedaja.

Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupi esimees Janne Karu märkis, et tiitliga “Jõgevamaa Kultuuripärl” tunnustamiseks pakuti välja mitu väärikat nominenti.

“Otsustasime Katre Arula välja valida, arvestades suuresti tema hea sule ja põhjalikkusega kirjutatud raamatut „Ajatud lapitööd,“ kommenteeris Karu.

Arula sõnul kulus raamatu koostamiseks terve möödunud suvi ja kõige rohkem aega ja mõtlemist nõudis fotode väljavalimine. Lugemakutsuvalt mõjuvad artiklite pealkirjad: “Kohvikannusoojendaja ehk kannukaabu”, “Nööbid-peidus tehnika”, “Teksapükste kirurgia ” jne.

Maavanem Viktor Svjatõšev nimetas raamatu koostamist ja ilmumist ka sündmuseks, mis sobis igati kokku 2013. aasta kui pärandikultuuriaasta auraga.

“Katre Arula on üks neid põltsamaalasi, kes paikkonna käsitööoskused ka kodukandist kaugemalt kuulsaks teeb,” lausus Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

Esitlusel on raamatust “Ajatud lapitööd” kiitvalt arvanud eesti lapitöökunsti vaimne ema Anni Kreem, kelle sõnul peaks sellest trükisest rõõmu tundma igaüks.

“Katre Arula on välja mõelnud ja õmmelnud erinevaid kleite ja ühendanud selles loomingus kunagised traditsioonid ja tänapäevase moe,” lausus Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt.

“Elan usus, et elu on imeline ja õnnetunne peitub ainult inimeses eneses. Selle tunde eest võlgnen tänu ennekõike oma perele ja headele sõpradele. Ilma nende toetuse, mõistva suhtumise ja innustuseta poleks mu tööd valminud,” ütles Katre Arula, kes tegelenud lapitööga üle kahekümne aasta ning kuulub Eesti Lapitöö seltsi, Eesti Moekunstnike Ühendusse ja Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatusse.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews