1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Türgi fotograaf pildistas kümmekond aastat tagasi Eesti elu
Türgi fotograaf pildistas kümmekond aastat tagasi Eesti elu

Türgi fotograaf pildistas kümmekond aastat tagasi Eesti elu

Täna avatakse Tallinnas Solarise keskuse led-ekraanidel esmakordselt digitaalne fotonäitus, hinnatud Türgi-Taani fotograafi Sinan Cakmaki retrospektiiv Eesti elust murrangulistel 2000. aastatel.

Cakmaki mahukas fotoreportaaž muutuste keerises Eestist on varasemalt ilmunud mõjukas Türgi ajakirjas Atlas, Saksamaal Der Spiegelis ja teisteski Eurooa tippväljaannetes, kuid Eesti publikuni jõuab see esmakordselt.

“Tegemist on realistliku tagasivaatega taasiseseisvunud Eesti eneseotsingutesse,” selgitas näituse kuraator Toomas Järvet Dokfoto Keskusest.

Cakmak külastas Eestit esmakordselt 1999. aastal, kui tuli külla tulevasele abikaasale. Cakmaki sõnul inspireerisid teda siinsed kiired muutused nii tänavapildis kui ka inimeste mõtlemises.

“Olin tunnistajaks kollektiivsele nähtusele, kus muutujaks polnud mitte inimene, vaid terve riik ja seejuures valitses rahvast rõõmus uudishimu. Mul õnnestus heita viimane pilk minevikku riigis, mida olid rebinud möödunud ajastu superjõud, kuid kellele nüüd anti võimalust pöörata pilk Euroopasse. Möödunud ajastu pleekinud värvides tänavate, keskaegsete, aga juba innukalt turiste ootavate linnaväljakute ja säravateks kaubanduskeskusteks muutuvate vanade tehaste kõrval muutus ka eestlaste stiil. Tormiline tempo, millega riiki Eesti ehitatakse, ei paista niipea vaibuvat, aga see pulss linna veenides näib nüüd rahulikum. Tulevik on juba kätte jõudnud,” sõnas autor.

Näitus jookseb laupäevani.

Näitused Solarise ekraanidel hakkavad vahetuma aastaringselt. Lisaks dokumentaalfotodele on esindatud kujutav kunst, anima- ja videokunst.

Head Uudised GoodNews