1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Turu puitarhitektuuri asjatundja peab Tartus loengu
Turu puitarhitektuuri asjatundja peab Tartus loengu

Turu puitarhitektuuri asjatundja peab Tartus loengu

12. detsembril peab Tartu Linnamuuseumis ettekande Turu puitarhitektuuri asjatundja Mikko Laaksonen.

Loengus räägib Laaksonen Turu puitlinnaosade eripäradest ja ka nende saatusest pärast Teist maailmasõda toimunud modernismilaines.

Sarnaselt Tartuga on Turus säilinud hulgaliselt linnaosi, millele annavad hubase ilme just puithooned. Puidust ehitamise traditsioon oli seal sama tugev. Seega leiab Turus linnaosi, mis pärinevad 18. sajandist ja 19. sajandist ehk Turu linna suure 1827. aasta tulekahju järgsest ajast, historitsismi ajast. Leidub ka planeerimata tekkinud aguleid, juugendstiilis tööliselamute kvartaleid ja 20. sajandi alguse esinduslikke üürimaju.

Mikko Laaksonen on kirjutanud Soome ja Turu linna arhitektuurist ja puitmajadest mitu ülevaatlikku teost, nende seas “Turun puutalot” (“Turu puumajad”) ja “Turku: Historical City Maps” (“Turu ajaloolised kaardid”), mida on võimalik temalt osta. Laaksonen on külastanud Tartut mitmeid kordi juba 1991. aastast ning teda on paelunud Tartu arhitektuur, ajalugu ja kummalised sarnasused kodulinnaga. „Ootan põnevusega, millal valmib raamat Tartu puitarhitektuurist, et saaks sellest rohkem teada,“ ütles Laaksonen. Varem on teda inspireerinud Tõnu Raidi koostatud teos “Tartu ajaloolistel linnaplaanidel” sedavõrd, et ta võttis ette Turu linna kohta sarnase teose koostamise.

Autor töötab Bryggmani instituudis. Ta kureeris Nooruse galeriis eksponeeritud näitust „Põhjamaiselt karge. Arhitekt Erik Bryggman“, mida näidati selle aasta jaanuaris nii Tallinnas kui ka Tartus.

Ettekanne toimub inglise keeles.

Head Uudised GoodNews