1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Ugala teatris jõuab lavale põnevusdraama „Etturid“
Ugala teatris jõuab lavale põnevusdraama „Etturid“

Ugala teatris jõuab lavale põnevusdraama „Etturid“

Ugala teatris esietendub laupäeval, 27. aprillil Eno Raua samanimelisel romaanil põhinev põnevusdraama „Etturid“, mille teemaks on Soome mundris sõdinud meeste metsavendadeks hakkamine ja nende elutraagika aastatel 1944–1950.

„Etturid” on lugu kolme noore mehe – Agu, Heiki ja Valduri – võitlusest iseendaks jäämise nimel, samal ajal kui ümbritsev tegelikkus seda üha vähem võimaldab. Ent nooruslik janu armastuse järele ei küsi aega ega kohta, elukulgu muutvate ajaloosündmuste taustal jäävad inimeste ihad ja igatsused ikka samaks. Põnevusdraama „Etturid“ kesksetes osades astuvad üles Karl Robert Saaremäe, Martin Mill, Ringo Ramul, Ilo-Ann Saarepera ja Laura Kalle.

Eno Raua „Etturid“ esitati 1967. aasta romaanivõistlusele, kus see ei leidnud äramärkimist. Trükist ilmus romaan 1968. aasta sügisel, pärast Praha kevade sündmusi ja üsna vahetult pärast vene tankide sisseviimist Tšehhoslovakkiasse. „Selline romaan poleks tohtinud ENSV-s ilmuda. Aga võib-olla just ainult sellel üürikesel ajahetkel, kui tsensorite peas valitses segadus, ta ilmuda saigi. Sest kohe keerati kraanid jällegi kinni,“ kirjeldab lavastaja Taago Tubin romaani ilmumist saatnud olusid.

Kirjaniku poeg Mihkel Raud on romaani kordustrükis arutlenud: „Võib-olla ei osatud noore lastekirjaniku teoses tonti näha isegi siis, kui see seal tegelikult olemas oli? Mida hirmsat üks „Sipsiku”, „Väikese motorolleri” ja „Helikopteri ja tuuleveski” mees ikka kirjutada sai. „Etturid”? Muhe lugu ellutõusnud malendite seiklustest? Las ilmub! Mine võta kinni…“

Taago Tubina sõnul on üks lavastuse eesmärke vaadelda ja uurida seda aega, mille kummitused meid siiamaani jälitavad. „Et mäletada ja mõista. Oma praegusest heaoluühiskonna positsioonist, kus päeva põletavaim küsimus võib olla see, kust saada head caffè latte’t. Võrrelgem seda tolle ajaga, mil võis saada kümme aastat sunnitööd selle eest, et kodus riiulis oli džässiplaat („Täna mängid saksofoni, homme reedad kodumaa.“). Kuidas käituksime, kui satuksime samasugustesse oludesse?”

Lavastuse kunstnik on Kaspar Jancis, heli- ja muusikalise kujunduse on loonud Lauri Lüdimois ja Taago Tubin, liikumise Raido Mägi ja valguskujunduse Mari-Riin Paavo. Mängivad veel Janek Vadi, Aarne Soro, Vallo Kirs, Jaana Kena, Gerda Sülla ja Siim Saarsen.

Head Uudised GoodNews