1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Ugalas esietendub laupäeval lavastus „Vanaema ja Issand Jumal“
Ugalas esietendub laupäeval lavastus „Vanaema ja Issand Jumal“

Ugalas esietendub laupäeval lavastus „Vanaema ja Issand Jumal“

ugala_vanaema_ja_issand_jumal_heigoteder
„Vanaema ja Issand Jumal“ peaproov
Foto: Heigo Teder

Ugalas esietendub laupäeval, 15. oktoobril üks selle hooaja oodatumaid lavastusi „Vanaema ja Issand Jumal“. Ajaloolise ja suurejoonelise perekonnasaaga peaosas on Luule Komissarov ja Jaana Kena, kes kahepeale kehastavad jõuka Rootsi perekonna pea Agnes Borcki eluteed läbi kuuekümne aasta.

Lavastuse tegevustik maalib värvika pildi Borckide suguvõsast 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Rootsis. Lavastaja Sander Puki jaoks räägib Hjalmar Bergmani „Vanaema ja Issand Jumal“ eelkõige sellest, mis võiks olla inimestele elus oluline: “Selle rohkem kui pool sajandit vältava loo keskmes on vana daam, kes on jõudnud oma eluõhtusse ja jäänud üksinda ning on sunnitud tahes-tahtmata vaatama peeglisse. Nimetagem seda siis Issandaks Jumalaks või südametunnistuseks. Majanduslikus mõttes on Agnes Borck olnud väga edukas. Aga ta hing ei leia rahu. Miks? Mis on need sündmused ja seigad, mis talle ikka ja jälle meenuvad?”

Lavalugu saab alguse Vanaema 78. sünnipäeva eelõhtul. Homme on pidu, homme saab mõis müüdud ja homme tulevad lapsed ja lapselapsed. Kui ikka tulevad? Mõisa müügiks ikka tulevad. See on ju nende lapsepõlvekodu – Borckide mõis, kuhu vanaema kunagi lihtsa teenijannana sattus ja kus temast sai mõisaproua Agnes Borck. Mõis, mille nimel ja mille eest on ta terve oma elu võidelnud. Nüüd saab see müüdud. Nii on Vanaema otsustanud. Nii on õige. Aga mälestused ei anna rahu ja hiilivad justkui kummitused üksteise järel Vanaema silme ette.

Mastaapses lavaloos teeb kaasa 15 näitlejat, kes rohkete kostüümi- ja grimmivahetuste kaasabil toovad katkematu filmilindina jooksvas ligi neljatunnises maratonlavastuses publiku ette loo, mis on tulvil intriige, võimuahnust ja purunenud lootusi.

Kunstnikutöö tegi lavastuse juures Annika Lindemann, muusikaline kujundaja on Peeter Konovalov ning valguskunstnik on Rene Liivamägi.

Lavastus „Vanaema ja Issand Jumal“ jõuab sel aastal lisaks Viljandile ka Tallinnasse, Pärnusse ja Tartusse.

Head Uudised GoodNews