1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ühisnädal viib algatuslikud inimesed kokku
Ühisnädal viib algatuslikud inimesed kokku

Ühisnädal viib algatuslikud inimesed kokku

Foto: Kaja Hiis
MTÜ Hiiumaa Vabatahtliku Merepääste Seltsi liikmed päästmist demonstreerimas
Foto: Kaja Hiis

Ühisnädal on kodanikualgatust ja -ühiskonda tutvustav nädal, mis toimub käesoleval aastal juba teist korda ja see sai alguse novembrikuu viimasel nädalal, 24.-30. novembrini, kodanikupäeva lähistel. Möödunud aastal tõi see umbes kahesajale üritusele kokku üle 6000 inimese. Sellest toredast ettevõtmisest räägib Ühisnädala korraldaja ja üks idee autoritest Maiko Kesküla Järvamaa arenduskeskusest.

Maiko, tänavu toimub juba teine Ühisnädal. Kas mullune andis piisavalt indu, et tänavu taas korraldada?

Ühisnädal on suures osas isetekkeline. Enamus sündmustest on korraldatud meie partnerite, kodanikuühenduste, kohalike omavalitsuste, riigiasutuste ja ettevõtjate poolt. See on nädal, kus igaüks võib välja tulla sündmuse, aktsiooni või ideega, kuidas Eesti kodanikuühiskonda väärtustada. Arvestades nende partnerite hulka, keda oli möödunud aastal üle kuuekümne, võiks öelda, et huvi ning vajadus on suur sellise fokusseeritud teemanädala järgi, mis just kodanikuühiskonna küsimustega tegeleb nii maakonna kui ka riigi tasandil.

Mida Ühisnädal üldse endast kujutab ehk mis üritused sinna sisse mahuvad ja mis on eesmärk?

Hiiumaa postkaardinäitus  Foto: Piret Jaaks
Hiiumaa postkaardinäitus
Foto: Kaja Hiis

Ühisnädala eesmärk on väärtustada kodanikualgatust ja ühistegevust, millel meie demokraatlik riik püsti seisab. See väärtustamine tähendab näiteks seda, et me tahame kutsuda rohkem inimesi kodanikualgatustes osalema, kutsuda neid liituma mõne laheda ettevõtmisega, mida inimesed teevad.

Näiteks võin tuua Kodukandi poolt korraldatavad vabatahtlike aktsioonid, millest igüaks võib osa võtta. Näiteks võib Saaremaal minna ehitama kassikaku pesasid, Läänemaal või aidata muinsusi taastada, Valgamaal Taagepera külaplatsi korrastada või valmistada Mõisakülas heategevuseks jõulukaarte. Ühisnädala kavas on palju muudki ja usun, et igaüks leiab endale huvipakkuvat.

Selleaastane Ühisnädala avakonverents  Foto: Piret Jaaks
Selleaastane Ühisnädala avakonverents
Foto: Piret Jaaks

Mida see võiks uutele kaasalööjatele anda/pakkuda?

Ühisnädal just uutele kaasalööjatele kõige rohkem pakubki. Sest siis avavad paljud MTÜ-d oma uksed, võimalik on tutvuda nende tegemistega. Saab käia sündmustel, kus osaleb palju kodanikuaktiviste, nendega suhelda, rääkida ja ammutada neilt inspiratsiooni. Tegijad nakatavad teotahtega teisigi!

Kas inimesed lähevad selliste ettevõtmistega kaasa ja mida nad Ühisnädalast loodavad? Pean silmas seda, et neid kodanikuühiskonna ülesäratamise ettevõtmisi on varemgi olnud, aga need on kuidagi sumbunud  nagu näiteks Jääkeldri algatus.

Ühisnädal oma sisult ei sarnane mitte ühegi teise seni toimunud algatusega ja Ühisnädalal ei ole poliitilist agendat. Me tahame kutsuda inimesi osalema kodanikualgatuslikes ettevõtmistes. Samuti on tegu tugevalt maakonnapõhiste sündmustega ja hõlmatud on kogu Eesti. Ühisnädala puhul on tegelikult tegemist kohalike sündmustega, mis kokku moodustavadki üle-eestilise nädala. Oluline on see, et inimene leiab väljundi oma kogukonnas kodu lähedal.

Milline on hetkeseis – palju on juba reaalselt kavas olevaid üritusi?

Foto: Piret Jaaks
Foto: Piret Jaaks

Hetkel läheneb ürituste arv kahesajale, kuid möödunud aasta kogemus näitab, et sündmusi lisandub kogu nädala jooksul juurde. Ühisnädal on hea platvorm või põhjus korraldada enda sündmus. Meie pakume võimaluse lisada selle www.uhisnadal.ee veebikeskkonnas olevasse programmi ja muuta see nähtavaks. Kuid samas ei pea meid isegi teavitama, võib kasvõi minna sõpradega ühisele väljasõidule või lihtsalt teha midagi koos!

Mida ütleksite inimestele, kes kõhklevad, kas lüüa kaasa või istuda kodus teleka ees?

Ühisnädal toob ka mugavatele inimestele asjad koju kätte. Tasub lihtsalt veebis programm lahti teha ning leida endale kõige lähem ja sobivaim sündmus. Ühisnädal on parim aeg, et tutvuda uute inimestega, lüüa kaasa mõnes uues algatuses või algatada ise midagi. Selles ei ole midagi paha, kui istuda Ühisnädalal teleka ees ning korraldada näiteks ühine telekavaatamine, et vaadata ära mõni hea film või põnev dokumentaal!

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews