1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Ukraina ALPA äpil juba ühe kuuga 10 000 allalaadimist
Ukraina ALPA äpil juba ühe kuuga 10 000 allalaadimist

Ukraina ALPA äpil juba ühe kuuga 10 000 allalaadimist

Hiljuti Hooandjas kogutud toetusest arendas ALPA Kids koostöös Ukraina õpetajatega ALPA rakenduse ukraina kultuurile ja haridusele vastavaks. Nüüd on rakendusest kättesaadavad 40 ukrainakeelset digiõppemängu, mis aitavad hoida Ukraina laste haridusteed, keelt ja kultuuri. Kõigest ühe kuuga on ukrainakeelse rakenduse leidnud 10 000 kasutajat 62 riigist.

“On äärmiselt tänuväärne tõdeda, et lisaks eesti keele ja kultuuri hoidmisele ja haridusliku nutisisu pakkumisele, saame nüüd aidata ka Ukraina lastel enda keelt ja kultuuri hoida. Meie juunis avalikustatud tasuta rakendusel on juba üle 10 000 kasutaja nii Ukrainas kohapeal kui ka Poolas, Tšehhis, Saksamaal ja mujal. Suur osa kasutajaid on meid ise leidnud otsides ukrainakeelseid õppemänge. See näitab, et vajadus on suur ning olime enda kiire reageerimise ja Eesti rahva toega abiks õiges kohas,” sõnab ettevõtte tegevjuht Kelly Lilles.

Lisaks ukrainakeelse rakenduse arendamisele aitab ALPA meeskond Ukrainast Eestisse saabunud lastel kohaneda eestikeelses haridussüsteemis. Tänu Heateo Haridusfondi hiljutisele toetusele sai ALPA Kids võimaldada ka 100 Eesti haridusasutusel, kes on võtnud vastu Ukrainast saabunud põgenikke, võtta aastaks digiõppemängud õppevahendina tasuta kasutusele. Kokku oli Hooandja projektil 74 toetajat, kellest kolm tegid keskmisest oluliselt suurema toetuse. Üheks suurtoetajaks oli nt Eesti Virtuaal- ja Liitreaalsuse Assotsiatsiooni eestvedaja Märt Lume.

“Keeleõppe puhul on suureks kitsaskohaks õpetajate nappus ja ka muukeelsetele lastele sobilike õppematerjalide puudus. Digitehnoloogia annab võimaluse interaktiivseks ja mänguliseks õppimiseks ning toetab uute teadmiste kinnistamist ka kodus. Muu kodukeelega laste lõimimine eestikeelsesse haridusse on Ukrainast saabunute kontekstist väga aktuaalne teema, milles õpetajad ALPA võimalusi väga hindavad.” selgitab Lilles.

Praegusel ajal on väga oluline, et Ukraina lapsed välismaal viibides enda emakeelt ja kultuuri hoida, sest ühel hetkel loodab enamik peresid kodumaale naasta. Ukrainast Eestisse saabunud õpetaja Ludmila Butsmai Pavlovska kiidab samuti algatust. “ALPA kvaliteetsed õppemängud on suureks abiks, et emakeelset õpet mängulises keskkonnas jätkata. Mängud motiveerivad kergesti jätma meelde ja õppima uusi teadmisi, arendavad tähelepanu, mälu, kõne ja loogilist mõtlemist, lisaks loovad head tuju. Mul on eriti hea meel, et Eesti rahvas toetas selle projekti elluviimist ja et õppesisu on tehtud kõigile tasuta kättesaadavaks, “ räägib ta.

Head Uudised GoodNews