1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Uku Suviste: Peamine on iga uue eesmärgiga veidi oma mugavustsooni avardada
Uku Suviste: Peamine on iga uue eesmärgiga veidi oma mugavustsooni avardada

Uku Suviste: Peamine on iga uue eesmärgiga veidi oma mugavustsooni avardada

Uku Suviste
Uku Suviste

Muusik Uku Suviste esitatud laulud on paljudele inimestele andnud rammusa annuse positiivset energiat, huumorimeelt ja muudki tervisele kasulikku. Tervisetõdede järgimisel Uku Suviste küll fanaatik pole. Pigem võib teda selles valdkonnas pidada “täitsa normaalseks inimeseks”.

Küll aga on Ukul selles valdkonnas väljakujunenud omad harjumused ja tõekspidamised, mida ta meelsasti Terviselehe lugejatega jagas.

Mida peate ideaalseks terviseks ja kuivõrd sellise seisundi poole püüdlete, kui selline mõiste üldse reaalsuses eksisteerib?

Kui pidada ideaalseks seda, et ei esine ühtegi tervisehäiret ega haigust, siis sellist aega ei eksisteeri ning selle poole pole ka mõtet pürgida. Ma usun, et meil kõigil on juba ideaalne tervis – täpselt selline nagu see loodud on. Mulle tundub, et paljud hädad, mis tervisega seoses avalduvad, saavad alguse hoopis mujalt – tähtis on seda tähele panna. Üks näide minu kogemusest: vigastasin squashimängus kergelt alaselga, tehes päris mitmeid äkilisi lööke ja liigutusi. Nii tekkis selga kummaline valu. Samal ajal panin tähele, et joostes lõi väga imeliku valu ka diagonaalselt põlve – nagu mingi pinge oleks sees. Kui käisin füsioterapeudi juures selga “väänamas”, kadus samal ajal valu ka põlvest. Uskumatu balanss on meie kehas ning selle tasakaalust väljaviimine võib märku anda erineval moel.

Möödunud aasta oli muusikalise tegevuse poolest silmapaistavalt viljakas. Missuguse hinnangu annaksite sellele aga tervise vaatevinklist?

Tervisega ma otseselt silma ei paistnud. Aga seda pigem heas mõttes, kuna õnneks mingeid probleeme ei esinenud.

Mille põhjal otsustate, mis on tervisele kasulik, mis kahjulik? 

Mis puudutab toitumist, siis arvan, et mida värskem ja looduslikum toit, seda tervislikum. Ma ei ole kindlasti äärmuslik, söön vahel ka ebatervislikku.

Missugune on senini olnud kõige kauakestvam ja pingutusi nõudvaim paranemine mõnest haigusest? 

Päris väiksena olin tihti haige, viimasel ajal ei kipu palavikkugi eriti tulema. Võibolla ehk angiin, mis kestis nädalaid, kuid ka see oli 10 aastat tagasi.

Milliste spordialadega tegelete ja kuidas iseloomustaksite nende alade mõju oma tervisele?

Regulaarselt käin Sparta spordiklubis ning enamasti tegelen jõu- ja aeroobse treeninguga. Ka meeldivad kõik reketimängud.

Kas mõnda spordiala harrastate spetsiaalselt selleks, et muusikuna võimalikult võimekas ja atraktiivne olla?

Otseselt mitte, küll aga on see selles vallas kasuks tulnud. Ennekõike on harjumuslik regulaarne sporditegemine vaimselt ergutav ja motiveeriv.

Missugused on teie nõuanded selleks, et kurku tervena ja häält normis hoida?

Kõige olulisem ja tõhusam on piisav uni ja puhkus. Head mõtted, inimesed ja muusika. Jah, sall ja müts on loomulikult hädavajalikud pakase eest, kuid nii imelik kui see ka ei tundu – enamik hädasid ei ole üldse tingitud nende puudumisest.

Mida arvate mõneti huumorimeelsest ütlusest, et kui nohu ravida, läheb see üle umbes nädala pärast ja kui ei ravi, on nohu ikka selle ajaga kadunud?

Ilmselt on see plagiaat, mille originaal kuulub köhale, aga võibolla ka vastupidi. Nohu, köha ja tõsisemad kurgutõved on mind õnneks viimasel ajal harva kimbutanud. Millegipärast tundub, et mida aasta edasi, seda vähem terviseprobleeme esineb. Viimane tõsisem köha oli paar aastat tagasi ja kippus kallale detsembrikuu lõpupoole, kus esinemiste arv on aasta tuliseim. Mäletan ühte esinemist Birgit Õigemeelega, mil pidime kava koostama nii, et Birgit laulab kõik lood ning mina saadan klaveril. Siis ma äkki otsustasin kontserdi käigus, et ma ikka ühe loo suudan teha. Kuigi kerge turtsatus oli pidevalt salves, sain looga kuidagi hakkama.

Kuidas rahuldate oma vajaduse vitamiinide ja teiste tervisele kasulike ainete järele?

Olen harjutanud end erinevaid salateid ja puuvilju sööma. Neist peaks veidi saama, eriti muidugi suvel. Ühtlasi võtan ka vitamiinikapsleid. Neist ei sõltu absoluutselt minu enesetunne ega energia, aga pigem on see kasulik harjumus, et mõnest neist kehale puudust ei tuleks.

Kas võib olla nii, et mõne laulu selgeks õppimine ja esitamine on muusikule eriliselt pingeline ja energiat nõudev ning mis põhjusel võib see nii olla?

Loomulikult võib olla, kui lugu on näiteks tehniliselt palju nõudev ning selle omandamiseks tuleb oma oskusi mingis vallas arendada. Aga see ongi see, mis tagab pideva arengu. Alati ei pea ka millegi uue omandamiseks ilmtingimata tehniliselt raske lugu olema, areneda võib ka väga lihtsa loo puhul. Ma usun, et peamine on iga uue eesmärgiga veidi oma mugavustsooni avardada.

Millistel kellaaegadel olete te muusikuna kõige paremas vormis? Või ei mõjuta esinemise aeg loomingulist seisundit?

Üldiselt mida hilisem tund, seda rohkem on kuidagi hääl vormis. Aga ma usun, et see sõltub väga mõtlemisest – kui on vaja vara ärgata ja näiteks Terevisioonis midagi laulda, siis piisab ka mõnest tunnist ja hääl ning keha on kuidagi selleks valmistunud. Aga parimad on kindlasti need esinemised, millele on eelnenud mõnus rahulik uni ja piisav tundide arv, et hääl oleks ärganud. Väga oluliselt võimendab hääle võimekust korralik, vähemalt 45-minutiline lahtilaulmine. Ma olen tahtnud uskuda, nagu mõningad häälekoolid soovitavad, et hääl peaks tegelikult olema vormis ka ilma lahtilaulmata. Nõustun sellega, et hääl võib kõlada väga hästi mugavas registris ka ilma lahtilaulmata. Nii mõnigi nüanss võib hääles pigem juures olla, kuid kui tahta ülikõrget registrikasutust, siis tundub lahtilaulmine kõige tõhusam olevat.

Kuidas suhtute kangema kohvi või energiajoogi tarbimisse väsimuse peletamise eesmärgil?

Mina joon kohvi suhteliselt palju, küll aga mitte väsimuse peletamiseks, mulle lihtsalt maitseb. Väsimust väga ei peleta kumbki, ka enne magamaminekut. Hetked, mil mina väsimust tunnen, on peale esinemist, kui olen kõhu täis söönud ning on vaja veidi pikem autosõit teha. Selleks puhuks ei aita kohvi ega energiajoogid.

Kas olete mõne tervisega seotud harjumuse üle võtnud oma isalt, Raivo Suvistelt?

Ma usun, et väike spordilembus on minu jaoks juba piisav tänuväärne geneetiline pärand. Isa on aastatega järjest rohkem tervisele tähelepanu pööranud, näiteks isegi kohvi ta ei tarbi, et südamele mitte liigset koormust anda.

Peagi algavad taliolümpiamängud. Kui aktiivselt neid jälgite ja kuidas suhtute üldse tippsporti?

Hetkel on veidi kiire aeg olnud, et telekat vaadata. Katsun olulisemaid asju uudistest teada saada. Kunagi jälgisime isaga mänge väga tihedalt. Muidugi on temaga võimatu sporditeadmistes sammu pidada – näiteks kogu eelmise sajandi olümpiamängude kergejõustiku alades suudab ta pea kõik esikümned reastada.
 

Jaan-Ivo Lukas 
Allikas: Terviseleht 

Head Uudised GoodNews