1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Ulatuslik soode taastamine võetakse täna kokku seminari ja muinasjuturaamatuga
Ulatuslik soode taastamine võetakse täna kokku seminari ja muinasjuturaamatuga

Ulatuslik soode taastamine võetakse täna kokku seminari ja muinasjuturaamatuga

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) eestvedamisel taastati seitsme aastaga ligi 7900 hektarit kuivendatud soid kuuel Eesti kaitsealal. Kogutud muljed ja kogemused võetakse kokku 8. detsembril Tartus seminaril, kus muu hulgas tutvustab Piret Pungas-Kohv ahjusooja muinasjuturaamatut “Sookoll Kalli, Modris ja kadunud rabapüü”.

Soode taastamise eestvedaja Jüri-Ott Salm on tänulik kõikidele projektis kaasa löönud inimestele ja organisatsioonidele, samuti toetajatele. “Oleme saanud koos partneritega selle pika teekonna jooksul mitme väga väärtusliku kogemuse võrra rikkamaks. Minu suur soov on, et edaspidi kohtaks Eestis rohkem soode hoidmist ja taastamist ning üha vähem vastupidist tegevust. Sattusime projekti vältel mitmel puhul paradoksaalsesse olukorda, kus ühel pool kaitseala piiri sulgesime kuivenduskraave, ent teisel pool piiri käis vilgas kuivenduskraavide uuendamine,” rääkis ELF-i märgalade programmi juht Salm.

Projekti sulni lõpuakordina valminud raamat “Sookoll Kalli, Modris ja kadunud rabapüü” räägib kahe muheda sookolli ja nende sõprade seikluste kaudu Eesti soode käekäigust, põimides lugudesse ka mitmeid pärimuslugusid. Loo keskmes on kadunud rabapüü, keda sookollid otsima asuvad. Piret Pungas-Kohvi teksti võlus südamlike piltide abil elavaks Triinu Sarv.

“Muinasjuturaamat on 7900 hektari taastuva soo kõrval selle teguloo üpris iseäralik osa, mille eesmärk on meie soid kõige pisematele lähemale tuua. Loodan väga, et raamatut uudistatakse lasteaias ja algklassides ning see leiab tee ka laste öökapile. Mine tea, ehk reisib nii mõnigi laps unes koos sookollide Kalli ja Modrisega kaasa,” mõtiskles Pungas-Kohv.

Projekti “Soode kaitse ja taastamine” raames taastati soid Alam-Pedja, Ohepalu, Sirtsi ja Tudusoo looduskaitsealadel ning Lahemaa ja Alutaguse rahvusparkides. Samuti tehti loomastiku inventuure ja erinevaid seiretöid. Toimusid kümned õppepäevad, koolitused, talgud, avalikud arutelud, soomatkad ja seminarid. Valmis üheksast õppefilmist koosnev “Ah soo!” sari ja mitmeid teisigi õppematerjale.

Seminari ja raamatututvustust saab jälgida kl 14-17 läbi kaamerasilma netis.

Head Uudised GoodNews