1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Ülemkogu saavutas kokkuleppe Valgevene sanktsioonide kehtestamiseks
Ülemkogu saavutas kokkuleppe Valgevene sanktsioonide kehtestamiseks

Ülemkogu saavutas kokkuleppe Valgevene sanktsioonide kehtestamiseks

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid jõudsid hiliste öötundideni kestnud ülemkogu välisasjade arutelul kokkuleppele Valgevene sanktsioonides.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on see ainuõige ja selge vastus neile, kes on vastutavad vägivalla, kinnipidamiste ja valimistega seotud pettuse eest. Ülemkogu andis ELi välisasjade nõukogule ülesandeks kehtestada viivitamata sanktsioonid Valgevene 40 isiku suhtes.


Ratase sõnul on Valgevene tänavatel juba kaheksandat nädalat rahva vastu suunatud vägivald šokeeriv. Ülemkogu mõistis hukka rahva vastu suunatud vägivalla ning kutsus üles seda koheselt lõpetama.


Riigipead ja valitsusjuhid ei tunnusta Valgevene valimiste tulemust. Nad avaldasid toetust Valgevene rahva demokraatlikule õigusele valida vabadel ja õiglastel valimistel omale uus president. Samuti andis ülemkogu Euroopa Komisjonile ülesande valmistada ette laiaulatuslik kava Valgevene majanduse toetuseks.


Ülemkogu arutas ELi suhteid Türgiga ning olukorda Vahemere idaosas. Ratase sõnul on pingeline olukord Vahemere idaosas murettekitav ning pidas oluliseks Türgi ebaseadusliku puurimistegevuse lõpetamist. „Eesti soovib, et Vahemere idaosa oleks stabiilne ja turvaline. Selleks on vaja pingeid vähendada. Kreeka ja Türgi on astunud ka samme otsekõneluste ettevalmistamiseks,“ sõnas Ratas ning kinnitas Eesti solidaarsust Küprose ja Kreekaga.

ELi riigipead ja valitsusjuhid avaldasid valmisolekut jälgida Türgi edasisi samme ja vajadusel reageerida. Samas arutati ka võimalust alustada laiapõhjalist dialoogi Türgiga, mille eesmärk on tihendada koostööd paljudes valdkondades. Peaminister tõi ka esile, et suhted Türgiga on Euroopa Liidu jaoks strateegilise tähtsusega.

Ülemkogu kutsus üles korraldama Vahemere idaosa probleemidega tegelemiseks rahvusvahelist konverentsi, mis keskenduks merealade piiritlemise, julgeoleku, energeetika, migratsiooni ning majanduskostöö küsimustele.

ELi riikide juhid mõistsid hukka Aleksei Navalnõi tapmiskatse närvimürgiga Novitšok ning kutsusid Venemaad üles tegema täielikku koostööd Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooniga (OPCW).

„Keemiarelvade kasutamine on  täiesti vastuvõetamatu ja tõsine rahvusvahelise õiguse rikkumine. Rahvusvaheline uurimine peab olema erapooletu ning süüdlased tuleb võtta vastutusele,“ rõhutas Ratas.

Ülemkogu arutas ka pingestunud olukorda Mägi-Karabahhis ning ELi suhteid Hiinaga.

Head Uudised GoodNews