1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. ÜLEVAADE I Kultuurikomisjon sai ülevaate kultuurivaldkonna toetamisest kriisiolukorras
ÜLEVAADE I Kultuurikomisjon sai ülevaate kultuurivaldkonna toetamisest kriisiolukorras

ÜLEVAADE I Kultuurikomisjon sai ülevaate kultuurivaldkonna toetamisest kriisiolukorras

Riigikogu kultuurikomisjon kuulas videoistungil kultuuriminister Tõnis Lukase ülevaadet eriolukorra mõjudest ja plaanitavatest toetusmeetmetest kultuurivaldkonnale.

Komisjoni esimehe Aadu Musta sõnul oli hea saada kinnitust, et valitsus pöörab kultuuriasutuste, loomeinimeste ning huviringide tegevuse toetamisele kriisiolukorras erilist tähelepanu.

Esimees pidas oluliseks toetada eriolukorras ka raamatukogude tegevust kogude veebipõhise ligipääsetavuse arendamisel. „Raamatukogud teevad tänuväärset tööd selleks, et lugejatele ja õppuritele vajalikud teosed digitaalsel kujul kättesaadavad oleksid,“ rääkis ta. Samas on tema sõnul raamatukogude võimalused sageli piiratud, sest teoste digitaalset kättesaadavust piiravad kirjastustele kuuluvad autoriõigused. „Kutsun seega üles kirjastusi kriisi ajaks lubama vabakasutust endale kuuluvate ja piiratud ligipääsuga teostele,“ sõnas Must.

Komisjoni aseesimees Heidy Purga märkis, et kultuurisektoris on ajad äärmiselt keerulised, eriti valdkonna haprust silmas pidades. Ta tõstatas küsimuse loomeliitude toetamisest ja Kultuurkapitali toetuste väljajagamisest eriolukorras. „Praeguses kriisis peaks kindlasti tähelepanu pöörama ja pakkuma tuge just nendele loomeliitudele, kelle liikmetele hetkel sissetulekuid ei laeku,“ rääkis Purga.

Head Uudised GoodNews