1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MEEDIA OLGU VABA I Urmas Reinsalu meediavabadusest: tõe vahendamine on paljudes kohtades endiselt elu ja surma küsimus!
MEEDIA OLGU VABA I Urmas Reinsalu meediavabadusest: tõe vahendamine on paljudes kohtades endiselt elu ja surma küsimus!

MEEDIA OLGU VABA I Urmas Reinsalu meediavabadusest: tõe vahendamine on paljudes kohtades endiselt elu ja surma küsimus!

Täna toimunud meediavabaduse koalitsiooni ministrite virtuaalkohtumisel teatas välisminister Urmas Reinsalu, et Eesti korraldab järgmisel aastal meediavabaduse koalitsiooni rahvusvahelise konverentsi.

Välisministri sõnul võtab Eesti selle ülesande vajalikul hetkel. „Pandeemia ja poliitiliselt habras olukord mitmel pool maailmas on muutnud sõna- ja meediavabaduse nii internetis kui ka väljaspool internetti olulisemaks kui kunagi varem. Näeme meediavabaduse piiranguid Valgevenes, aga ka näiteks Hiinas, Venemaal ja Venezuelas,“ sõnas välisminister Reinsalu.

„Tõe vahendamine on paljudes kohtades endiselt elu ja surma küsimus. Viimase 14 aasta jooksul on kogu maailmas tapetud ligi 1200 ajakirjanikku ja üheksal juhul kümnest on need kuriteod jäänud karistamata. Need arvud on õõvastavad,“ ütles Reinsalu.

Üks oluline teema, millele Eesti soovib keskenduda, on interneti- ja meediavabaduse kokkupuutepunktid. „Ajakirjanike töö sõltub üha rohkem internetivabadusest ja tänapäevasest tehnoloogiast. Interneti väljalülitamine taktikana peab lõppema ja tuleb tagada võimalikult laialdane ligipääs internetile,“ ütles Reinsalu ja lisas, et digitehnoloogia peaks olema inimkesksed ja kooskõlas inimõigustega.

Meediavabaduse edendamine käib käsikäes desinformatsiooni vastase võitlusega. „Autoritaarsed režiimid kasutavad meediakeskkonda hübriidoperatsioonide läbiviimiseks,” ütles Reinsalu.

Konverents toimub praeguste plaanide kohaselt 2021. aasta sügisel. Tänavu korraldasid meediavabaduse konverentsi ja koalitsiooni ministrite kohtumist Kanada ja Botswana. Meediavabaduse koalitsiooni kuulub kokku 37 riiki.

Head Uudised GoodNews