1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. USA asekaitseminister Kahl ja kantsler Salm leppisid kokku regulaarses infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva kohta
USA asekaitseminister Kahl ja kantsler Salm leppisid kokku regulaarses infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva kohta

USA asekaitseminister Kahl ja kantsler Salm leppisid kokku regulaarses infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva kohta

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm pidas eile õhtul telefonikõne Ameerika Ühendriikide poliitika küsimuste asekaitseminister dr. Colin Kahliga, et arutada seoses Valgevene Lukašenka režiimi Leedu vastu korraldatud hübriidrünnakuga Balti riikides kujunenud julgeolekuolukorda.

„Meie jaoks on oluline, et meie võtmeliitlased nagu Ameerika Ühendriigid jagaksid sama arusaama Leedu-Valgevene piiril kujunenud olukorrast, millel on mõju nii Balti riikidele kui Euroopale laiemalt,“ ütles kantsler Salm.

USA asekaitseminister Kahl ja kantsler Salm leppisid kokku alustada regulaarset infovahetust Leedu-Valgevene piiril toimuva osas, et vältida sündmuste eskaleerumist olukorras, kus Venemaal ja Valgevenes algab peagi Lääne vastu suunatud suurõppus Zapad 2021 ning Ukraina piiril on endiselt sinna kevadel viidud Venemaa relvajõudude üksused.

Kaitseministeeriumi kantsler Salm rõhutas, et Leedu-Valgevene piiril toimuva näol ei ole tegu tavamõistes rändekriisiga vaid Valgevene režiimi korraldatud hübriidrünnakuga, mille eesmärk on destabiliseerida Leedut ja murendada liitlaste-vahelist ühtsust. Samuti märgiti kõnelusel, et lähemalt tuleb uurida Venemaa rolli kujunenud olukorras.

Kõnelusel kinnitati, et sel aastal aset leidnud NATO tippkohtumine oli edukas ning on tähtis, et Allianss keskendub taas oma põhiülesandele, milleks on kollektiivkaitse. Samuti rõhutas Kahl Eesti mereliste võimete ühendamise olulisust merekaitse tugevdamisel.

Ühendriikide ja Eesti kaitsekoostöö on tihe ja mitmekülgne. USA Euroopa suunalise suurõppuse Defender 2021 raames toodi toodi Eestisse mitmikraketiheitja MLRS süsteemid ning toimus üle 700 USA sõduri osalusega langevarjuhüpe. Eelmise aasta lõpus viidi läbi ühine omalaadne küberkaitseoperatsioon Hunt Forward.

USA eestvedamisel on Eestis toimunud mitmeid väeliike ja liitlasi hõlmavaid ühisõppuseid ning Eestisse on siirdud erinevaid üksuseid ja võimeid. Tänavu märtsis toimus õhuväe õppus Baltic Trident, kus osales kaheksa USA F-15 hävituslennukit ning kaks tankurlennukit KC-135. Eelmisel suvel viibis Eesti õhuruumis B-52 pommitaja, suvekuudel paiknes Ämaris ka MQ-9 mehitamata lennuvahend.

Head Uudised GoodNews