1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Uuenev spordimuuseum avas suure pallimängude elamusnäituse
Uuenev spordimuuseum avas suure pallimängude elamusnäituse

Uuenev spordimuuseum avas suure pallimängude elamusnäituse

Näitusel saab proovida pallimängukommentaatori rolli, võtta sisse koht Kalev Kruusi kõrval ja proovida spordikommentaatori tööd Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum
Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum teeb läbi põhjalikku uuenduskuuri. 29. märtsil avatud elamuslik aastanäitus „Kõik mängu!“ annab avalikkusele aimu, mis suunas muuseum areneb – sihiks on seatud tänapäevane spordiajaloo- ja spordielamuskeskus. Muuseumi juht Siim Randoja räägib Kultuuriministeeriumi infokirjas lähemalt äsjaavatud näitusest ja muuseumi tulevikuplaanidest.

Tartus asuva Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi uuenduskuuri esimene avalikkusele märgata olev etapp on edukalt lõpule jõudnud – alates 29. märtsist saavad kõik huvilised külastada muuseumi ajaloo suurimat näitust “Kõik mängu!”.

Ja mitte ainult näitust, vaid elamusnäitust, mis pakub põnevust väikestele, noortele, lapsevanematele ja miks mitte ka vanaemadele ja vanaisadele. Selleks on klassikalise pallimänguajaloo jutustamise kõrval kaasatud suur hulk seninägematuid tehnilisi lahendusi, põnevaid võimalusi end proovile panna nii oma sõprade-tuttavate kui ka Eesti tippsportlaste vastu.

Näituse looja, muuseumi juht Siim Randoja sõnul on muuseum astunud suure sammu tänapäevase spordiajaloo- ja spordielamuskeskuse suunas. „Tahame, et aastanäitus aitaks kaasa spordipisiku levitamisel noorte seas,“ selgitas muuseumi juht Siim Randoja näituse laiemat eesmärki.

Näituse arenduse ja projektijuhtimise taga on Neway loovbüroo, kes loetud päevade eest teenis aasta turundusteo tiitli Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania loomise eest. „Koostöö Newayga on olnud väga hea, tegemist on meeskonnaga, mille liikmed on suurepärased visionäärid, kained kalkuleerijad ja, mis kõige olulisem, suured spordisõbrad,“ kiidab Randoja ja kinnitab, et just suuresti tänu Neway’le on uuel elamusnäitusel mitmeid Eestis, aga võib-olla ka maailmas seninägematuid tehnilisi lahendusi.

Spordimuuseumi muutuste teekond

Möödunud aasta esimeses pooles sündis otsus muuta Eesti Spordimuuseumi nime ja õiguslikku seisundit. Nii tekkis muuseumimaastikule Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum ning endisest riigiasutusest sai Kultuuriministeeriumi ja Eesti Olümpiakomitee osalusega sihtasutus. Tänavu juulist juhib muuseumi Siim Randoja, kelle eestvedamisel on muuseumis tehtud struktuurilisi ümberkorraldusi ja võetud kasutusele uus, 21. sajandi elamusmuuseumile sobilik visuaalne identiteet. Muuseumi pikaajalisem eesmärk on kujuneda kiiresti muutuvas infoühiskonnas järjest rohkem Eesti spordielu südameks.

Seda, et spordiajaloosse süvenemise võimalusi muuseumis vähemaks hakkaks jääma, spordisõbrad Randoja sõnul kartma ei pea. „Tegelikult just vastupidi, spordiajaloost sügavamalt lugu pidajatele on muuseumil järjest rohkem pakkuda – tegeleme aktiivselt muuseumikogude parema kättesaadavuse ja avatuma suhtluse nimel,“ kinnitas Randoja.

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi pallimängudele keskenduv näitus „Kõik mängu!“ on kõikidele huvilistele avatud igal nädalal kolmapäevast pühapäevani kell 11-18.

Head Uudised GoodNews