1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uuring: Eesti inimesed on tuleviku suhtes optimistlikud
Uuring: Eesti inimesed on tuleviku suhtes optimistlikud

Uuring: Eesti inimesed on tuleviku suhtes optimistlikud

Mitmete majandusekspertide hinnangul Eesti majanduskasv aeglustub, Faktum-Ariko küsitluse järgi arvab aga 69 protsenti elanikkonnast, et järgneva kolme aasta jooksul läheb elu Eestis paremaks.

Selgelt positiivsemalt on keskmise Eesti elanikuga võrreldes meelestatud 18-29-aastased noored, lisaks Tallinnas ja Harjumaal elavad inimesed. Keskmisest veidi negatiivsemalt on tuleviku osas meelestatud 50-59-aastased ja 60-74-aastased ning Lääne-Eesti ja Ida-Eesti elanikud.

Naised on meestest positiivsemad: neist 73 protsenti leiab, et elu läheb järgmise kolme aasta jooksul paremaks. Meestest usub sama 65 protsenti.

„Kõrge tööhõive ja palgakasv toetavad inimeste optimistlikku suhtumist tulevikku. Kuigi globaalne majanduskasv võtab järgnevatel aastatel hoogu maha, ei taju inimesed majanduskasvu aeglustumist rahakotis niipea ja täna kohalikku kasvu vedav eratarbimine jätkab tõusu,“ kommenteeris uuringu tulemusi Raha24 kaubamärgiga laenu pakkuva ettevõtte BB Finance juhatuse liige Urmo Kokmann.

Ta lisas, et tulevikku positiivselt suhtuvad inimesed investeerivad ja kulutavad rohkem.

Keskmine tarbimislaenu võtja on 40-aastane linnas elav, Eesti keskmist palka teeniv pereinimene. Suuremaid summasid laenavad oluliselt rohkem kõrghariduse ja kõrgema palgatasemega inimesed, kelle isiklik netosissetulek algab 950 eurost. Finantsinspektsiooni andmetel on Eestis kokku sõlmitud pea 500 000 tarbimislaenu lepingut ehk igal teisel Eesti inimesel on võetud väikelaen.

Eestlaste tarbimisharjumusi ja rahalisi kulutusi käsitleva uuringu viis läbi uuringufirma Rait Faktum-Ariko. Oktoobris kahe nädala vältel läbiviidud uuringus osales 511 inimest üle kogu Eesti vanuses 18-74 eluaastat.

Head Uudised GoodNews