1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uuring: Eesti on maailmas e-turvalisuses 3. kohal
Uuring: Eesti on maailmas e-turvalisuses 3. kohal

Uuring: Eesti on maailmas e-turvalisuses 3. kohal

Vastavalt DQL-i indeksile 2021 on Eesti maailmas 19. kohal. Võrreldes eelmise aastaga langes Eesti kuus kohta. Sellele vaatamata hoiab riik jätkuvalt tugevat positsiooni kogu maailmas ja selle e-turvalisus on maailmas 3. kohal.

Eesti paistab silma kolmes (viiest) DQL-i sambast. Riigi e-turvalisuse ja e-valitsuse tulemused on esikümnes.

Eesti e-infrastruktuur kuulub maailma 30 parima hulka ja on Balti piirkonnas 1. kohal. Uuringust selgus, et Eestis kasutab internetti 87% inimestest.

Eesti interneti kvaliteedil on arenguruumi. Riigi interneti kvaliteedi indeks langes sel aastal 40 protsenti. Riik on selles sambas 71. kohal, edestades Leedut, Lätit, Soomet ja paljusid teisi lääneriike.

Ka interneti kättesaadavuse tulemused on Eestis keskpärased. See on Balti ja Skandinaavia piirkonna madalaim. Näiteks on lairiba internet Leedus neli korda ja Soomes viis korda soodsam. Skandinaavias asub indeksi maailma kõige tublim riik Taani.

Võrreldes Leeduga on Eesti interneti taskukohasuse ja kvaliteedi poolest madalamal kohal, kuid e-infrastruktuuri, e-turvalisuse ja e-valitsuse osas kõrgemal.

2021. aasta digitaalse elukvaliteedi (DQL) uuring hõlmab 90% maailma elanikkonnast ja indekseerib 110 riiki, vaadates viit digitaalse elu alustala: interneti taskukohasust ja kvaliteeti, e-infrastruktuuri, e-turvalisust ja e-valitsust.

Head Uudised GoodNews