1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. UURINGU TULEMUS I Eesti valitsus peaks tegema kliimaneutraalsuse saavutamiseks rohkem tööd
UURINGU TULEMUS I Eesti valitsus peaks tegema kliimaneutraalsuse saavutamiseks rohkem tööd

UURINGU TULEMUS I Eesti valitsus peaks tegema kliimaneutraalsuse saavutamiseks rohkem tööd

Sel nädalal jõudis meediasse ÜRO valmiv kliimamuutuste raport, mis hoiatab inimtekkeliste kliimamuutuste eest ning prognoosib maailma lähenemist võimalikule katastroofile. Uuringufirma Norstat viis värskelt Eestis läbi küsitluse, mille kohaselt muretseb kliimamuutuste negatiivsete tagajärgede pärast 69% eestimaalastest.

Uuringu järgi tunneb eestimaalastest kliimamuutuste pärast väga suurt muret 27% ning natukene muret 42%. Pigem ei muretse 16% ning üldse ei muretse 6% vastanutest. Lisaks ei usu üldse kliimamuutustesse neli protsenti inimestest.

Norstat Eesti juhi Evelin Pae sõnul tunnevad kliimamuutuste pärast suuremat muret nooremad inimesed, mis on ka arusaadav, sest see puudutab rohkem nende tulevikku. „Samuti on naised ettevaatlikumad kui mehed. Olukord on murettekitav 75% naiste ning 62% meeste hinnangul. Ka on naiste seas võrreldes meestega poole vähem neid, kes teadlastega ei nõustu ja ei usu, et kliimamuutused on reaalsed või neil võiks olla negatiivsed tagajärjed,“ ütles Pae.

Norstati küsitluses uuriti ka milline peaks olema Eesti valitsuse roll kliimaneutraalsusega tegelemisel. 36% vastanute hinnangul peaks Eesti valitsus tegema kliimaneutraalsuse saavutamiseks rohkem tööd. 22% hinnangul teeb Eesti valitsus kliimaneutraalsuse saavutamiseks juba piisavalt tööd ning 16% hinnangul pöörab valitsus teemale üldse liiga palju tähelepanu.

Norstat viis omnibuss-uuringu läbi tänavu augustis 1000 elaniku seas üle Eesti. Uuringu valim on esinduslik vanuse, soo, rahvuse ja regioonide lõikes.

Norstat on Euroopa juhtiv andmekogumisettevõte, mis teostab andmekogumist kõigi meetodite lõikes alates veebiküsitlusest lõpetades telefoni- ning näost-näkku intervjuudega. Norstat tegutseb 12 riigis üle Euroopa.

Head Uudised GoodNews