1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. UUS HINGAMINE! Noblessneri Valukojast hakatakse looma uut kultuurikeskust
UUS HINGAMINE! Noblessneri Valukojast hakatakse looma uut kultuurikeskust

UUS HINGAMINE! Noblessneri Valukojast hakatakse looma uut kultuurikeskust

Noblessneri valukoda 3Täna toimub Noblessneri kvartalis BLRT Grupi algatusel mõttekoda, kus Noblessneri Valukoja tulevikust huvitatud kultuuritegelased asuvad otsima parimat loovkontseptsiooni valukoja väljaarendamiseks kaasaegseks kultuurikeskuseks.

BLRT grupi kinnisvara arendusdirektori Ivar Piirsalu sõnul on valukoda juba täna populaarne paik sündmuste korraldamiseks. “Noblessneri Valuoja võlu on avastanud väga erinevate kultuurivaldkondade esindajad. Siin on toimunud nii suuri kontserte, teatrietendusi, moeüritusi, pidusid kui ka pidulikke vastuvõtte. Selleks, et valukoja tähtsus Eesti kultuurimaastikul veelgi kasvaks, tuleb esmalt leida pikaajaliselt jätkusuutlik loovlahendus, mis vastaks erinevate kultuurivaldkondade vajadustele,” kirjeldas Piirsalu.

“Meil on tekkinud väga head ja tugevad koostööpartnerid, kellel on hulgaliselt ideid kuidas seda 20. sajandi alguses ehitatud ajaloolist hoonet tulevikus kasutada saaks. Täna viime kõik osapooled omavahel kokku ja loodan, et sünnib paar väga tugevat kontseptuaalset lahendust,” sõnas Piirsalu.

Noblessneri valukoda 2Töögrupis osaleva kultuuriarendaja Indrek Kasela sõnul on Noblessneri Valukoda oma ainulaadse akustikaga on muutunud omamoodi legendiks. “Tänu BLRT Grupi, Nargen Festivali ja teiste koostööle on aastate jooksul toimunud siin märgilised muusika- ja teatrisündmused. See on saal, kus on lavastanud nii Kaljuste, Jalakas, Tormis kui ka Pärt ja Wilson. Noblessneri Valukojal on tänaseks välja kujunenud identiteet kui erakordsete kõrgkultuuriliste sündmuste koht, mis kogub kuulsust nii Eestis kui mujal. Loodame, et valukoja tegevus sellisena jätkub ka tulevikus,” sõnas Kasela.

Täna toimuval Noblessneri mõttekojal osaleb ligi kolmkümmend muusika-, teatri-, filmi-, kujutava kunsti-, tantsu- ja sündmusturunduse valdkonnaga seotud võtmeisikut.

Noblessneri valukodaNoblessneri Valukoda on BLRT Grupile kuuluv 1900. aastate alguses ehitatud avara ruumiplaaniga 6300 ruutmeetrise pinnaga hoone, kus ajalooliselt tegutses laevaehitustehas. Viimastel aastatel on Valukoda ellu ärganud erinevate kultuurisündmuste toimumispaigana. Valukojas toimusid näiteks Eesti kultuuriaasta suursündmus “Aadama passioon”, sel hilissuvel etendub valukojas aga Nargenfestivali ja Von Krahli teatri koostööprojekt “Sünnisõnad”.

Alates 2001. aastast kuulub endise laevatehase maa-ala Eesti tööstuskontsernile BLRT Grupp, mis on üks suurimaid Läänemere piirkonnas. Noblessneri kvartali omanikuna muudab kontsern väärika ajalooga laevatehase territooriumi üheks Tallinna esinduslikumaks piirkonnaks, kus ajalooliste hoonete, nüüdisaegse arhitektuuri, jahisadama, linnaväljaku ja promenaadi vahel on alati kohta inimestele ja kultuurile.

Head Uudised GoodNews