1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. UUS INFO I Oluline reisiinfo transiidi- ja lennuvõimaluste kohta 27.03
UUS INFO I Oluline reisiinfo transiidi- ja lennuvõimaluste kohta 27.03

UUS INFO I Oluline reisiinfo transiidi- ja lennuvõimaluste kohta 27.03

Välisministeerium ja Eesti välisesindused jätkavad koostööd reisi- ja transpordifirmade ning teiste riikidega, et leida ja vahendada lahendusi eestlaste koju naasmiseks. Kuid oluline on märkida, et nüüdseks on lennu- ja transiidivõimalused juba ülimalt piiratud. Paneme inimestele südamele, et need, kes on otsustanud kriisi ajaks jääda välisriiki arvestaksid, et kriisi lõppemise aega on raske ennustada ja tuleks valmistuda välisriigis elama vähemalt lähemad paar kuud.

Kui te ei saa välisriiki jääda, soovitab välisministeerium tulla kohe Eestisse tagasi. Esimesena tuleks viivitamatult võtta ühendust transpordi- või reisifirmaga, et kontrollida, kas asukohast pääsemiseks on veel liinilende või reisifirma korraldatud lende. Kui need võimalused puuduvad ja jääte välisriigis hätta, palun andke endast märku lähimale Eesti saatkonnale või helistage välisministeeriumisse numbril +372 5301 9999.

Kui viibite välismaal ja teil on võimalik kriisiperioodil turvaliselt välisriigis olla, siis ei ole tarvidust Eestisse tagasi pöörduda. Küll aga tasub hoolikalt jälgida, et te ei rikuks viisa ja muid riigis viibimise tingimusi. Kahjuks on hetkel väga keeruline prognoosida, millal kriis laheneb ja millised piirangud kehtivad mõne kuu pärast.

Samuti tuleb arvestada, et asukohariigis võib hädavajalike teenuste pakkumine olla piiratud, ning on oht, et kaovad töökohad, elukohavõimalused.

Oluline konsulaarinfo Eesti välisesinduste kaudu (välisministeerium soovitab jälgida ka esinduste kodulehti, kus uuendatakse infot jooksvalt):

  • Ukraina riigipiir suletakse täielikult ja reisijatevedu peatatakse reedel, 27. märtsil kl 23.59.
  • Hiina sulgeb riigipiiri kõigile välisriigi kodanikele alates 27.03 kell 23:59.
  • Leedu pikendas transiidivõimalust kuni 13. aprillini kl 00.01. Transiit on lubatud vaid politseieskordi saatel. Transiit on vaja eelnevalt leppida kokku Leedu ametivõimudega, selleks tuleb Eesti kodanikel anda endast märku (nimi, kontakttelefon/e-post, reisidokumendi number) välisministeeriumile: +372 5301 9999. Kehtivaid üleriigilisi piiranguid pikendati kuni 13. aprillini.
  • Täna peatas Venemaa nii liini- kui ka tellimuslennud välisriikide lennujaamadesse ja vastupidi, välja arvatud lennud Vene kodanike tagasitoomiseks koroonaviiruse levikuga riikidest või lennud, mis toimuvad Venemaa valitsuse erikorralduste alusel. Lennuliikluse peatamise otsuse on teinud Venemaa valitsuse koroonaviiruse levimise tõkestamise koordinatsiooninõukogu.
  • Transiit läbi Türgi pole alates 27. märtsist enam võimalik, viimane lend Istanbulist Tallinna toimus 26. märtsil.
  • Kõigile tagasireisijatele: Mõnes riigis kehtestatud karmide transiidireeglite tõttu võivad lennufirmad küsida teilt tõendeid, mis kinnitavad, et teie lõppsihtkoht on Eesti. Võtke kaasa vastavad tõendid (piletid jms), võimalusel prinditult. Probleemide tekkimisel palun andke endast märku välisministeeriumile: +372 5301 9999.
  • Belgia: Alates 25. märtsist peavad välismaalt saabujad jääma 14 päevaks koju kohustuslikku karantiini. Kodutööd võib teha, kuid kodust lahkuda mitte. Karantiini peavad koos saabujaga jääma tema pereliikmed, kes inimesele lennujaama vastu tulid (kui sõidate koju eraautoga, jääb autos sõitja samuti karantiini).
  • Läbi Prantsusmaa koju tagasipöördumise võimalused ahenevad veelgi: Pariisi Orly lennujaam suletakse 31. märtsil kl 23.59 lennuliikluse järsu vähenemise tõttu: –92% võrreldes varasemaga. CDG jääb avatuks. Alates 27. aprillist väheneb ka rongiliiklus, TGV ja Intercités liinidest jääb käiku 7%.
  • Maltal karmistati positiivse testitulemusega isikute karantiini eiramise meetmeid 10 000 euro suuruse trahviga.
  • Soome pikendab tõenäoliselt 13. aprillini jõus olevat eriolukorra määrust, mis tähendab, et riiki sisenemise keeldude, kogunemispiirangute jm meetmete kehtivust pikendatakse. Lisaks on Helsingit hõlmavasse Uusimaa maakonda 25.03–19.04  sisenemine ja sealt lahkumine keelatud, v.a oma koju või elukohta naasmiseks, piirkonda tööle liikumiseks või kaalukatel isiklikel põhjustel. Transiit läbi Uusimaa on jätkuvalt võimalik.
  • Taani kaalub liikumispiirangu kehtestamist oma eri regioonide vahel, et vältida kevadpühade perioodil siseriiklikku reisimist ehk haiguse viimist linnadest maapiirkonna asumitesse.
  • Juhul kui viibitakse USA-s viisavabadusprogrammi raames, peab arvestama, et USA s ei tohi olla üle esialgse 90 päeva. Seega on soovituslik tulla esimesel võimalusel Euroopasse tagasi. Erakorralistel juhtudel (näiteks kui jäädakse haiglasse või kui lend on ilmastikutingimuste tõttu ära jäetud) on võimalus esitada avaldus USA kodakondsus- ja immigratsiooniteenistusele, et nad kaaluksid eriloa andmist, et pikendada lahkumiskuupäeva 30 päeva võrra (grant of satisfactory departure). Lähima kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuse kontori kontaktid leiab aadressil: https://www.uscis.gov/about-us/find-a-uscis-office
  • Tai transiitreisijatel on nüüd vaja „fit to fly“ („lendamiseks terve“) tõendit. Erinevalt Tai varasemast otsusest ei pea tõend enam sisaldama COVID-19 testitulemusi, aga on oluline, et dokumendi pealkirjaks oleks „Fit to fly medical certificate“, sellel oleks arsti allkiri ning see oleks kas inglise keeles või selle riigi ametlikus keeles, kus see on välja antud.
  • Tühistatud on suur hulk London-Tallinn lende, mis jätab Eesti kodanikud kauemaks Ühendkuningriiki.
  • Filipiinidelt naasmise võimalused vähenevad, esialgselt väljapakutud lende võetakse vähemaks.

Evakuatsioonilennud koostöös teiste Euroopa Liidu riikidega toimuvad asukohtadest, kus tavalendude võimalusi praktiliselt enam pole, aga nende toimumist ei saa garanteerida. Välisministeerium jätkab tööd selle nimel, et võimalikele evakuatsioonilendudele pääseksid ka eestlased, kellel puudub meile teadaolevalt võimalus pääseda tagasi mõnest kaugemast sihtkohast.
Tuleb arvestada, et ükski lend ei ole tasuta – maksumus varieerub ja oleneb lennu täituvusest.

Välisministeeriumile teadaolevad lisalennud juhul kui puuduvad tavalennud:

  • Hồ Chí Minh, Vietnam (SGN)-Bangkok, Tai (BKK)-Kaunas, 31. märtsil.
  • Air Baltic lisas ühe erilennu Frankfurdist Riiga 30. märtsil, mis mõeldud Eesti, Läti ja Leedu kodanikele, pileteid saab broneerida üksnes telefonil +371 67207771. Pileti hind 190 EUR.
  • Filipiinid, Cebu – Frankfurt 29. märtsil.
  • Kuuba, Havanna – Helsinki, 31. märtsil. Piletiinfo: https://www.finnair.com
  • Bali – Pariis, 28. märts.
  • Nepaal, Katmandu – Pariis, 28. märts.
  • Peruu, Lima – Frankfurt lennud toimuvad  26. märtsil, 27. märtsil,  1. aprillil ja 02. aprillil.
  • Peruu, Lima – Amsterdam 30. märtsil.
  • Peruu, Lima – Lissabon, 30. märtsil.

Kui olete välismaal sattunud lõksu, puudub võimalus turvaliselt riigis viibida, ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palume anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24 h).

Head Uudised GoodNews