1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Uus näitus! Niguliste muuseumis avatakse näitus Tallinna käsitööliste ajaloolisest hõbevarast
Uus näitus! Niguliste muuseumis avatakse näitus Tallinna käsitööliste ajaloolisest hõbevarast

Uus näitus! Niguliste muuseumis avatakse näitus Tallinna käsitööliste ajaloolisest hõbevarast

t2_1_ratsep_sederholm_1759_ekm_b_100
Rätsep Pär Sederholmi rippsilt. 1759 Hõbe. Eesti Kunstimuuseum

Alates 2. märtsist on Niguliste muuseumis avatud näitus Tallinna käsitööliste ajaloolisest hõbevarast.

Sajandeid tagasi kaasnes käsitöömeistriks saamisega terve rida rituaale, nende hulgas hõberaha või hõbeeseme kinkimine oma organisatsioonile – tsunftile. 17. sajandist alates sai tavaks kinkida tsunftile hõbedast sildike, millele oli graveeritud meistri nimi ja tema meistriks saamise aasta ning mille keskosa kaunistas vastava käsitööala embleem (rätsepatel käärid, pagaritel kringel jne). Kuna sellised sildikesed riputati tsunfti ühe tähtsaima esinduseseme – tervituspokaali – külge, on neid hakatud nimetama rippsiltideks. Käsitööliste rippsilte võib neil leiduva kirjaliku ja visuaalse teabe tõttu pidada hõbedast dokumentideks.

Läbi sajandite on sildikesi kujundatud äärmiselt fantaasiarikkalt, vahel koguni mänguliselt – tegemist on miniatuursete meistriteostega, mis peegeldavad hästi siinse kullassepakunsti kõrget taset.

Eesti Kunstimuuseumi hõbedakogus on suurim arv käsitööliste rippsilte Eestis – ligi 300. Enamikku neist ei ole varem näitustel eksponeeritud. Niguliste muuseuminäitus, mis valmis koostöös Eesti Ajaloomuuseumi ja Tallinna Linnamuuseumiga, annab ülevaate rippsiltide arengust läbi sajandite ja tutvustab erinevate käsitööalade sümboleid.

Head Uudised GoodNews