1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Uus vorm, veelgi uuem sisu – Põhja- ja Baltimaade suurim kunstikeskkond vahetas nime
Uus vorm, veelgi uuem sisu – Põhja- ja Baltimaade suurim kunstikeskkond vahetas nime

Uus vorm, veelgi uuem sisu – Põhja- ja Baltimaade suurim kunstikeskkond vahetas nime

Alates jaanuarist kannab Eesti ja lähiriikide suurim kaasaegse kunsti veebikeskkond NOAR.eu uut nime NOBA.ac, mis toob paremini esile keskkonna fookuse Põhja- ja Baltimaade piirkonnale (Nordic and Baltic) ning tähistab selle rolli kodu- ja naaberriikide mitmefunktsionaalse kunstikeskusena (art center). Nimemuutuse kõrval täieneb ka veebikeskkonna sisu.

Nagu varasemalt, keskendub NOBA ka edaspidi kunsti ja publiku kokkuviimisele. NOBA eestvedaja Andra Orni sõnul on ainulaadse kunstikeskkonna eesmärk olla peamine kanal Eesti ja lähiriikide kunstnike ja kunstisündmuste tutvustamiseks – seda nii kohalikele kui kaugematele sihtgruppidele. “Soovime, et NOBA kujuneks lähiaastatel Põhja- ja Baltimaade peamiseks kunstikanaliks, mille kaudu kasvatame kunstnike tuntust, näitusekülastuste arvu ning tõstame teadlikkust kunstivaldkonnas toimuvast laiemalt. Ülemaailmsetes suurtes kunstikeskkondades võivad Eesti autorid jääda tagaplaanile, kuid meie regiooni loomingut laiemalt tutvustavas keskkonnas on neil suurem võimalus rahvusvaheliselt silma paista, sest piirkonnana pakuvad Põhja- ja Baltimaad rahvusvahelisel areenil suurt huvi,“ selgitab Orn, lisades, et meeskond teeb selle nimel tihedat koostööd Läti, Leedu ja põhjanaabrite kunstnike ja institutsioonidega.

NOBA kunstikaart kultuurituriturismiks – seni kaardistamata territoorium

Koostöös näitusasutusega koostab ja avaldab NOBA.ac ainukesena regioonis pidevalt täienevat veebipõhist kunstikaarti, mis annab ülevaate Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Norra näitustest. Piirkonnas ainulaadne kunstikaart koondab lihtsasse otsingusüsteemi ühes kuus enam kui 150 näitust Eestist ja lähiriikidest undergound näitusepindadest suurte muuseumiteni.

“Sageli on just põnevate väiksemate galeriide ja näituste kohta keeruline infot leida, sest seda avaldatakse vaid valitud kanalites või kohalikus keeles. Ka kunstnikel ja teistel valdkonnas tegutsejatel ei ole toimuvatest näitustest head ülevaadet,” selgitab Orn kunstikaardi loomise vajadust. “Kahe aasta eest startinud kunstikaart sai uuenenud ja parema otsingusüsteemi ning info täiendamisese panustavad nüüd juba mitmed kunstiasutused ise – keskkonnas on infot umbes 60 Eesti ning enam kui 100 lähiriikide näituse kohta, järk-järgult lisame uusi näitusepindu-väljapanekuid lähemalt ja kaugemalt,” lisab Orn, kelle hinnangul on kunstikaart hea abiline ka reisi planeerimisel. Kunstikaart on eesti- ja inglisekeelne ning annab kiire ülevaate avatud näitustest, asukohaotsing riigi- ja linnapõhiselt lihtsustab huvipakkuva näituse leidmist.

Samuti täieneb järjepidevalt NOBA.ac kunstilugude rubriik, mis kajastab märkimisväärseid kunstisündmuseid, tutvustab kunstnikke ja kollektsionääre, galeriste ja kuraatoreid, selgitab kunsti seoseid disaini ja arhitektuuriga, jagab nõuandeid kunsti ostmiseks ning investeerimiseks.

NOBA.ac keskkonnas on tutvumiseks kureeritud ja pidevalt uuenev kaasaegse kunsti valik, mille kaudu saab end kurssi viia hinnatud meistrite või noorte tegijate loominguga – üleval on enam kui 6000 teost ligi 500 kunstnikult Põhja- ja Baltimaadest, mida saab soovi korral ka endale soetada.

Lisaks korraldab NOBA mitmeid kunstisündmusi, sh iga-aastane Põhja- ja Baltimaade noore kunstniku auhind (NOBA Award) koostöös kodu- ja naaberriikide kunstiülikoolidega. NOBA portfooliosse kuulub muu hulgas koos Edward von Lõngusega läbiviidud tänavakunstiprojekt (R)estart Reality Euroopa pealinnades, Tallinna Biennaali initsieerimine, kunstinädalate traditsiooni taaselustamine ja mitmete näituste korraldamine.

Head Uudised GoodNews