1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. VAATA GALERIID! Kammernaiskoor Sireen esitles debüütalbumit täissaalile
VAATA GALERIID! Kammernaiskoor Sireen esitles debüütalbumit täissaalile

VAATA GALERIID! Kammernaiskoor Sireen esitles debüütalbumit täissaalile

Foto: Ivo Krustok
Foto: Ivo Krustok

Kammernaiskoor Sireen esitles eile Tallinna Filharmoonia kontserdimajas täissaalile oma esimest albumit „Terra Incognita“. Koor, kes on tuntust kogunud žanrite üleste kontserdiprojektidega, viis publiku avastamate maadele läbi muusika, valgus- ja videoinstallatsioonide ning pälvis seisvad ovatsioonid.

Sireeni dirigendi Tiiu Sinipalu sõnul võttis koor eesmärgiks nihutada traditsiooniliste koorikontsertide piire ning pakkuda publikule elamust, mis kõditab kõiki meeli. “Meie eesmärk oli tõmmata publik kohe algusest Sireenide maailma ning luua muusika, valguse ja liikumise abil terviklik elamus. Pärast kontserti saadud tagasisidest järeldub, et see õnnestus sajaprotsendiliselt,” ütles Sinipalu.

Kontserdil viibinud tunnustatud koorijuhi Ingrid Kõrvitsa sõnul nautis ta väga kontserdi müstilist atmosfääri nii helis kui pildis. „Koor suutis kaasaegsete vahendite abil siduda kogu kontserdi nauditavaks tervikuks. Minu jaoks oli kõige suurem elamus see, kuidas suhteliselt väikene koosseis suudab tekitada nii võimsat kõla ning esitada kvaliteetselt niivõrd mitmekülgset repertuaari,“ kommenteeris Kõrvits.

Foto: Ivo Krustok
Foto: Ivo Krustok

Kontserdil tuli ettekandele koori kogu esimese plaadi materjal, sh uudislooming noortelt Eesti heliloojatelt Maria Kõrvitsalt ja Sander Pehkilt ning kaks elektroonilist teost, mis lindistatud koos elektroonilise muusika duoga Algorütmid. Sander Pehki ja Algorütmide koostöös valminud teose “Сожаления” (Kahetsus) sõnade autor on punkbändi Junk Riot solist Vadim Ivanov.

Sireeni teise dirigendi Ülle Tuisu sõnul jäädvustas koor teadlikult oma esimesele plaadile võimalikult erineva käekirjaga heliloojate loomingut. „Meie soov oli esitleda Sireeni aga ka laiemalt naiskoori kui instrumendi võimekust ja mitmekülgsust. Nagu näitab meie koostöö elektroonilise muusika grupiga Algorütmid, on võimalik koori edukalt kasutada ka elektroonilises muusikas,“ lisas Tuisk. Kõrvitsa ja Pehki teostele lisaks kõlasid kontserdil laulud heliloojatelt nagu Robert Schumann, Igor Stravinski, Knut Nystedt, Eric Whitacre ja Lembit Veevo.

Nii plaadil kui esitluskontserdil tegid kaasa helilooja Tõnu Kõrvits, Algorütmid ning instrumentalistid Marten Altrov, Tiit Joamets, Kaido Kopli, Johannes Sarapuu, Marion Strandberg, Kaisa Vaagen, Sandra Vaagen ja Mari Visnapuu. Kontserdi valguskunstnik oli Meelis Lusmägi, videokunstnik Rihhard Krüüner ning koreograaf Kadri Sirel.

Plaadi esitluskontserdiga tähistas kammernaiskoor Sireen oma viiendat sünnipäeva.

Kammernaiskoor Sireen tuli esimest korda kokku 2011. aasta sügisel noorte dirigentide Tiiu Sinipalu ja Ülle Tuisu juhtimisel. Sireeni repertuaar varieerub vanamuusikast tänapäevase heliloominguni. Eriti väärtustab koor koostööd noorte Eesti heliloojatega ning muusikutega žanriüleselt ja kooslustes, mis väljuvad harjumuspärastest piiridest.

Koor on osalenud kahel järjestikusel aastal festivalil Tallinn Music Week – andes ühiskontserdi elektroonilise muusika grupiga Algorütmidega Põhjamaade esimesel klassikalise muusika reivil ning esitledes Briti punkbändiga The Membranes nende uusimat albumit „Dark Matter/Dark Energy“. Sireen on saanud võite ka koorikonkurssidel: kammerkooride festivali A-kategoorias (2016), 2. koht rahvusvahelisel koorifestivalil “Tallinn 2015” ja “Tallinn 2013”.

VAATA GALERIID!
Fotod: Ivo Krustok

Head Uudised GoodNews