1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VAATA VEEBIS! Riigikogu erikomisjon saab ülevaate kiire interneti kättesaadavusest
VAATA VEEBIS! Riigikogu erikomisjon saab ülevaate kiire interneti kättesaadavusest

VAATA VEEBIS! Riigikogu erikomisjon saab ülevaate kiire interneti kättesaadavusest

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon saab tänasel avalikul istungil ülevaate tegevustest, kuidas kiire internet kõigile inimestele Eestis kättesaadavaks teha.

Erikomisjoni esimehe Aivar Sõerdi sõnul alustab Elektrilevi OÜ peagi valguskaabli tehnoloogial põhineva kiire interneti võrgu ehitust. „Soovime firmalt põhjalikku ülevaadet ettevalmistatud internetivõrgu arendusplaanist,“ märkis Sõerd. „Komisjon tahab teada, millistele lähteandmetele tuginedes ning millistest põhimõtetest ja tunnustest lähtuvalt on ettevõte välja valinud piirkonnad, kus võrgu ehitus algab juba käesoleval aastal ning kus on see kavandatud hilisemale ajale,“ ütles esimees.

Lisaks soovib komisjon saada Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumilt ülevaadet riigieelarvest eraldatud 20 miljoni euro suuruse toetuse kasutamise kohta.

„Riigikogu on teinud ka seadusemuudatusi, mille eesmärk on olnud lairibaühenduste arendamise kiirendamine ning menetlusnõuete ja võrkude kasutuselevõtu kulude vähendamine. Küsime, kuidas on need oma eesmärki täitnud või täitmas,“ märkis Sõerd.

Erikomisjoni liige Andres Metsoja sõnas, et andmesideühenduse ja sealhulgas kiire interneti kättesaadavus kõikides majapidamistes on alates 2015. aastast olnud korduvalt komisjoni istungitel teemaks. „Nüüdseks oleme jõudnud nii kaugele, et nii telekommunikatsiooniettevõtted kui ka viimase miili hanke võitja Elektrilevi OÜ peavad viie aasta jooksul tagama kiire internetiühenduse kodudes, kus praegu vastav teenus puudub või ei ole piisava kvaliteediga,“ ütles Metsoja.

Tema sõnul soovitaksegi kohtumisel lähemalt kuulda, millised on järgmised sammud ehk milline on Elektrilevi edasine kavatsus võrguehitajana ning mis on telekommunikatsiooniettevõtete plaan nii võrguehitajana kui ka teenusepakkujana.

Erikomisjon on kiire interneti kättesaadavust arutanud alates 2015. aastast, mil Riigikontroll avalikustas auditi „Lairibavõrgu ehk kiire interneti väljaehitamise tulemuslikkus“.

Istungile on kutsutud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu, Elektrilevi OÜ, Elisa Eesti ASi, Levira ASi, Tele2 Eesti ASi, Elevi ASi, Telia Eesti ASi ning Riigikontrolli esindajad.

Avalik istung algab kell 13 Riigikogu konverentsisaalis ja seda kantakse veebis üle.

Head Uudised GoodNews