1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. VAATA VIDEOT! Maie Matšenas TTV saates Suvemiks: Mõisa ostmine on hea saatuse võtmes lugu
VAATA VIDEOT! Maie Matšenas TTV saates Suvemiks: Mõisa ostmine on hea saatuse võtmes lugu

VAATA VIDEOT! Maie Matšenas TTV saates Suvemiks: Mõisa ostmine on hea saatuse võtmes lugu

Maie MatšenasNabala mõisa saadab pikk ja väärikas ajalugu, kuid kui tahta rääkida mõisakompleksist viimase aja võtmes ja heitagi pilk ajaloolises mõttes uuemasse aega, siis teame, et praegune mõisahoone on ehitatud arvatavasti 19. sajandi esimeses pooles ning teinud läbi ulatusliku arhitektuurilise iluoperatsiooni 20. sajandi lõpus.

Meetripaksused mõisamüürid on tunnistuseks sellest, et vanasti suhtuti ehitusküsimustesse mitte kui ajutistesse ning sel põhjusel ei ole suutnud aeg ega sündmused tema ajaloolist hingust olematuks muuta.

“Nabala” nime ajalugu on unustuse hõlma vajunud, ent kui seda nime kenasti suus veeretada ning venitades välja öelda, kõlab ta nagu “Naba-ala”. Naba on ju teatavasti inimese keskpunkt ja Nabala mõisakomplekski selles mõttes keskus. Keskpunkt või mitte, aga Maie Matšenas otsustas panna oma enese hinge ajaloolisesse Nabala mõisa, muutmaks selle kohaks, kuhu on alati hea tulla. Tervitamegi stuudios mõisaprouat.

Teie kohta võib vist öelda värske mõisaproua? Mõis on olnud Teie omanduses pool aastat.

Põhimõtteliselt küll. Vastab täiesti tõele.

Millised on esimesed kogemused mõisaprouana? Kas saan õigesti aru, et seal kohal käib juba aktiivne tegevus ning see ei käi mitte üksnes Teie, vaid ka külastajate kohta?

Mul on olnud väga hea kogemus puutuda kokku kohalikega, kes olid valmis läbi viima oma kümnenda laulu- ja tantsupeo Nabala mõisas just nii nagu nad seda varasemalt juba üheksa korda on teinud. See leidis aset mai lõpus. Ütleme nii, et meie jaoks oli see esimene niisugune suurem üritus ja pärast seda on juba järgnenud ridamisi üritusi – tähtpäevade tähistamisi, sünnipäeva- ja pulmapidusid jne. Võib öelda, et elu on täies hoos.

Eeldan, et Teie elu on täielikult muutunud. Teil ei ole ju varasemalt sellise valdkonna kogemust?

Absoluutselt mitte. Ma küll töötan inimestega ja olen seda teinud mitukümmend aastat, kuid see, kui puutun kokku nii paljude erinevate inimeste soovidega, mõtteavaldustega osas, kuidas Nabala mõisa veel rakendada, olgugi, et püüan ka ise erinevaid võimalusi välja pakkuda, on nii huvitav ja täis uusi üllatusi.

Kui palju aega tuleb Teil endal mõisas veeta?

Kogu aeg!

Kogu aeg?

Praegu ikka kogu aeg jah. Kui tahta midagi käima lükata, siis ei saagi ilmselt kuidagi muud moodi.

Mõisa ostmise stiilis suured ideed ei sünni vist üleöö. Kas see oli ammune unistus?

Minu elus tekkis olukord, kus kaks suureks kasvatatud last olid juba pesast välja lennanud ja kolmas neist juba eas, kus kannab n-ö kaela ning sisimas tekkisid küsimused, mida oma eluga edasi peale hakata. Võtsin aja maha umbes kolmeks aastaks. Ennekõike iseenda jaoks, et kirja panna ja tunnetada asju, mida võiksin ja tahaksin teha ning seejuures ei välistanud ka kõige hullumeelsemaidki ideid. Mõisaidee tekkis suhteliselt lõpus, kui kolm aastat olid läbi saamas. Esialgu ei olnud see ideena sugugi käsitletav, kuid realiseerus hoopis huvitaval kombel – tuli negatiivsest kogemusest analoogses Eestimaa kohas, mida möödunud aastal külastasin. Kõik, mis puudutas teenindust ning personali käitumist või suhtumist, oli selline, et mõni teine inimene oleks võib-olla vihastanud ning lahkunud, aga mina mõtlesin, et suudaksin kõike seda teha palju paremini! Sealt siis järsku tekkiski niisugune küsimus sisimas, et aga mis siis, kui minul oleks niisugune mõis? Kui tore see oleks! Inimesed tuleksid näiteks ja ma pakuksin naeratus suul neile hommikukohvi ja teeksin seda soojalt. Kuna elasime varem Tallinnas, hakkasingi otsima kohta sealt lähistelt. Leidsingi!

Ei ole saladus, et varem kuulus mõis Aivar Riisalule. Kas olete end nüüd kenasti sisse seadnud?

Jah, absoluutselt! Ei saa mainimata jätta, et Aivar Riisaluga oli väga meeldiv asju ajada. Arutelu ise vältas päris mitu kuud ja tekkis erinevaid kokkuleppeid, kuid suhtumine oli teiselt poolt selline, et juba algusest peale tundsin, kuidas asjad sujuvad. See oli omamoodi huvitav ja väga-väga meeldiv kogemus.

Nüüd, mil olete mõista majandamise üle võtnud, mis saab edasi? Peatselt ootab ees järjekordne kontsert …

Jaa! See on C-Jam’i kümnenda sünnipäeva tähistamise kontsert ning meil on selline plaan, et kui ilmad lubavad, leiab kõik aset loodetavasti kaunil 30. juuli õhtul. Kavas on kontsert läbi viia mõisa peahoonele hästi lähedal ja väljas. Soovime pakkuda võimalust tulla kohale pisut varem, juua tassike kohvi ja teed, aga võib-olla veinigi. Teeme tuleasemed, et kaunistada seda kontserdipaika elavate tuledega, tagades seejuures ohutuse ja luues miljöö, mis pakuks kokkuvõttes väga erilise kogemuse.

Need on suurepärased ideed ja ma saan aru, et aasta-aastalt on soov tegevust veelgi laiendada ning tulla välja aina uuemate ideedega?

Jah, praegu on küll selline tunne, et tahaks veel väga palju ära teha.

Jutust loen välja, et mõisa on külastanud päris palju inimesi ja samas ei ole Te seda kohta sugugi reklaaminud. Kas inimesed leiavad ise mõisa üles?

See mõis on olnud aastaid koolituste läbiviimise kohaks. Neile, kes kohta on külastanud, on see meeldinud. Kevadel sai tehtud oluline väskenduskuur esimesel korrusel – seinad, laed, põrandad said kas värvitud või vajadusel vahetatud. Olemine on nüüd värske ja inimesed veelgi rõõmsamad, aga nad on ise öelnud, et kuigi kõik meeldis varemgi, on nüüd veel eriti ilus. See on hästi positiivne, kuna toob enesega kaasa palju uusi mõtteid. Järjest enam tahetakse läbi viia koolitusi, konverentse ning muid kokkusaamisi ja mõttevahetusi, mis on kõik lähituleviku küsimuseks. Hetkel on rõhk peamiselt suurematel üritustel nagu sünnipäevapeod, pulmad ning ise usun, et alates sügisest, kui valmib ka mõisa tutvustav koduleht, saame majakasutusele lisaks ühe suuna.

Teie mõis on avatud ja inimesed võivad minna uudistama ning asju korraldama?

Absoluutselt! Väga ootame! Paekna küla tantsupidu ühes tule üleandmise tseremooniaga on olnud hiljuti hästi meeldiv kogemus ja seda just tänu korralduses osalenud inimestele. Kõik on olnud lihtsalt super!

Aitäh Teile tulemast ja loomulikult edu! Kõik Suvemiksi vaatajad on aga oodatud 30. juulil Nabala mõisa, et üheskoos kuulata C-Jam’i kontserti.

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews