1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. VAATA VIDEOT! Stuudios on sünnipäeva tähistava Haus Galerii eestvedaja Piia Ausmann
VAATA VIDEOT! Stuudios on sünnipäeva tähistava Haus Galerii eestvedaja Piia Ausmann

VAATA VIDEOT! Stuudios on sünnipäeva tähistava Haus Galerii eestvedaja Piia Ausmann

Haus GaleriiTäna täitub Eesti ühel mainekamal oksjonimajal ja näitustepaigal Haus Galeriil 18 tegutsemisaastat ja sel puhul oli päev varem Tallinna TV saates Täna+ sünnipäevajuttu rääkimas galerii eestvedaja Piia Ausmann. Saatejuht Mari Torga märgib alustuseks ära, et oksjonimaja saab justkui täisealiseks ja sel puhul avatakse ka sügisnäitus.

“Meid tuntakse kui oksjonimaja ja me mõtlesime, et tähistame sünnipäeva oksjoninäituse avamisega, mis on ühtlasi ka sügisnäituse ekspositsioon,” selgitab Piia Ausmann. Näitusel on väljas üle 50 teose, seda võib näha ülemises saalis, oksjon ise toimub 30. oktoobril kell 18 sealsamas.

Seda mainekat ekspositsiooni külastama on oodatud kõik huvilised ja galerii ise käsitleb välja pandavaid teoseid kui hetkel turul pakutavat Eesti kunstiklassika paremikku, alustades XX sajandi varasematest kümnenditest kuni moodsa kunsti autoriteni nagu tänase päeva tuntud nimed Jüri Arrak ja Leonhard Lapin. Kolmeks Eesti kunsti vaalaks nimetatud Konrad Mägi, Ants Laikmaa ja Nikolai Triigi maale seekord pole. Piia Ausmanni sõnul neid on, aga harva, nende kunstnike maalid on oksjonitel haruldaseks muutunud.

Haus Galerii4

Kunstioksjonite materjal pärineb erakogudest Eestist ja väljaspoolt. “Ka erinevatest Välis-Eesti kogudest on inimesed meile siia kunsti tagasi toonud, aga need reservid hakkavad hääbuma, mitmed teosed on teisel ja kolmandal ringil, ostetud meie galeriist ja jälle siin tagasi,” räägib galerii omanik.

Jutt läheb hindadele ja saatejuht eeldab, et kunst on kallis ning vähemalt meie ringis ei saa ostjate ring suur olla. “Kallis on suhteline mõiste,” arvab Piia Ausmann. “Eesti teoste puhul räägime me keskmistest hindadest, mis on tuhande ja kolme tuhande vahel. Kui aga liigume maailmaturu poole, siis on need hinnad väga väikesed.”

Haus Galerii3

Piia Ausmann ütleb, et tegelikkuses on Eesti kunsti investeerimine mingit pidi oluline filantroopne tegevus, kus me toetame ühiskonda, hoiame elus olulisi loomeprotsesse ja tasakaalustame majanduslikke sfääre — ilma selle loominguta ei kujutaks ju oma riiki ette. “Me loome kunsti ja raha vahel suhte heas võtmes, et kunst taastoodaks iseennast,”selgitab saatekülaline. Kunsti müük annab tema sõnul võimalusi uute teoste loomiseks ja väärtuste avardamiseks.

Haus Galeriil on väga head suhted moodsat klassikat esindavate kunstnikega ja nendega seob oksjonimaja pikaajaline koostöö. “Kui Haus Galeriil täitus 10 aastat, ütles üks klient, et nüüdseks olete te ennast ära tõestanud,” meenutab Piia Ausmann. Ta lisab, et pikaajaline stabiilne kohalolemine on galeriile tähtis, sest kunst pole midagi sellist, mida me lausa igas päevas tarbime ning kliendid võivad tagasi sattuda aastate pärast, kuid galerii on jätkuvalt olemas.

Haus Galerii2

Piia Ausmann nendib, et kunstiturg on kogu aeg liikumises, mingid kliendid tõmbuvad tagasi, osa tuleb juurde ning umbes kolmandik on alati uus ja huviline. Üldiselt on suhtumised stabiliseerunud ja mentaliteet pole enam nii emotsiooniline kui majanduse tõusuaegadel.

“Inimesed on hakanud teadvustama kunsti protsessi olulisust enesest,” lisab ta.

Sügisnäituse avamisele võib minna täna kell 14-19, vastu võetakse koogiga ning aadress on Uus tänav 17.

Haus Galerii sügisoksjon toimub sealsamas 30. oktoobril kell 18.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews