1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabaduse Risti pälvinud Anna-Marie Kukk sai hauatähise
Vabaduse Risti pälvinud Anna-Marie Kukk sai hauatähise

Vabaduse Risti pälvinud Anna-Marie Kukk sai hauatähise

7. septembril avas Naiskodukaitse Sakala ringkond koos paljude toetajate ja abilistega Viljandi Metsakalmistul hauasamba ühele vaprale Mulgi naisele.

Linnapea Madis Timpson ütles hauatähise avamisel, et Anna-Marie Kukk oli teenäitaja Eesti riigikaitses, tõestades, et riigi ehitamine ja kaitsmine ei ole pelgalt meeste pärusmaa vaid terve ühiskonna pingutus. «Aga sellised need Viljandimaa naised ju ongi. Esimesed abipakkujad, kui väljakutse end ilmutab ja vankumatu meelega küüditamise ja rõhumise ees. Anna-Marie Kukk oli Vabadussõjas enda vabast tahtest. Mul on hea meel, sest tänase päeva teoks saamine näitab, et vabat tahet jätkub meie inimestel ka tänapäeval. Tänu teile sai see mälestusmärk siia püstitatud,» lausus linnapea Naiskodukaitse tunnustuseks.

«Anna-Marie Kukk oli üks kahest eestlannast, kes Vabadussõjas osutatud vapruse eest pälvis Eesti riigilt Vabaduse Risti. Seda meheks riietatuna, kandes nime Peeter Ronk. Nüüd, Eesti Vabariigi 100. sünniaastal, saab tema kalm väärika tähise» ütles Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak.

Naiskodukaitse Sakala ringkond korraldab igal aastal Viljandimaal mõne heategevusprojekti. Nii
alustati juba 2016. aastal Anna-Marie Kuke hauatähise jaoks vahendite kogumist. Selleks on korjatud üritustel raha õnneloose ja loteriipileteid müües. Ettevõtmist on toetanud ka mitmed eraannetajad. Samuti toetab Eesti Sõjamuuseum ning oma õla on alla pannud Viljandimaa Muinsuskaitse Ühendus ja Kaitseliidu Sakala malev.

Anna-Marie Kukk (kuni 1922 perenimega Vares) sündis 1901 Viljandimaal Pahuvere vallas käsitöölise peres. Vaid 17-aastase neiuna läks ta Vabadussõtta. Ratsapolgu koosseisus võttis ta osa kõigist lahinguist Narva rindel, Võrumaal ja Põhja-Lätis. Ta paistis eriliselt silma 1919. aasta märtsis Munamäe lahingus, mille eest teda autasustati Vabaduse Risti II liigi 3. järguga. Leidub veel vaid üks Eesti naine, Salme Ilmet (sellal Bergmann), kes on pälvinud selle kõrge tunnustuse.

Pärast Vabadussõda abiellus ta Hans Kukega ning asus pidama Viljandi külje all Viiratsi vallas Asumaa talu, hiljem ka autasutalu Tomuski karjamõisas ning 1937. aastast Paistu vallas Oti talu. Perre sündis viis last: Magda, Ilmar, Vaike, Ants ja Lembit.
Väärib märkimist, et Anna-Marie Kukk kuulus 1925. aastal kokku kutsutud Viljandi linna malevkonna Kodukaitse ühingu esimesse juhatusse, samuti Vabaduse Risti Vendade Ühenduse Viljandi osakonda.

1949. aastal küüditati ta koos kolme noorema lapsega Siberisse, tagasi Eestisse said nad alles 1958. aastal. Ta töötas seejärel Viljandis välisvalve teenistuses ning oli viimased eluaastad pensionär. Anna Marie Kukk suri 85-aastasena ja on maetud Viljandi Metsakalmistule.

Head Uudised GoodNews